1. Anasayfa
  2. Kültür Ve Sanat
Trendlerdeki Yazı

Tiyatronun İnsan Üzerindeki 3 Etkisi

Televizyonda ki gibi sadece Zeki Müren'i görmüyorsunuz onu canlı izliyorsunuz. İnsanı geliştiren sanat dalı olan tiyatroyu bu makalede sizlere anlattım

Tiyatronun İnsan Üzerindeki 3 Etkisi
tiyatronun İnsan üzerindeki etkileri

Kompleks Bir Sanat Dalı: Tiyatro

Tiyatro İnsanı insanla anlatan bir sanat dalıdır. Müzik, Dans gibi birçok sanat dalını içinde barındıran kompleks bir sanat dalı da denmektedir. Tarihin ilk çağlarından beri var olan tiyatro, İnsanın ve toplumun gelişmesine  ve bilinçlenmesinde, büyük rol oynayan bir sanat dalıdır.

Eğer bir kültürde tiyatro yoksa, o kültürün, o uygarlığın gelişmediğini görürüz. O yüzden uygarlıkların ve toplumun gelişmesi için tiyatro sanatı olması gerekmektedir. Tiyatronun popüler olduğu ülkelerde, insanların saygılı, huzur ve refahın daha üst seviyede olduğu görülür.

Tiyatro
Tiyatro

Çünkü tiyatro insanın uyarır ve bilinçlendirir. Toplumu ve çevresinde yaşananları sorgulatır tiyatro, kişinin evrensel düşünmesini sağlar. Bireye dürüstlüğü, doğruyu, hakkı ve hukuku öğretir tiyatro.

Adaleti, barışı ve buna benzer bir çok erdemli mert duyguları ve davranışları insana yükler. Dünyayı daha yaşayabilir hale getirir tiyatro. Farklı düşündürür. tek pencereden bakmamanızı sağlar. İnsana insan gibi düşündürmeyi hedefler tiyatro.




Tiyatronun çocuklar üzerindeki etkisi

Küçük yaşlardan itibaren tiyatroya düzenli gitmiş ilgilen bir bireyde, empati, iletişim ve estetik yeteneklerinin geliştiğini görürsünüz. Çevreye ve topluma daha duyarlı, doğaya daha düşkün ve korunaklı bir yapı sergilediğini görürsünüz. Hayvanları sevdiğini, şiddete karşı olduğunu, ortama daha çabuk uyum sağladıkları görülür.

Çünkü izlenen her bir tiyatro oyunu bir derstir. İyi bir izleyici olmanın yanı sıra, iyi bir tiyatro eğitimi almak çok önemlidir.   Bu kişiler meslek olarak tiyatro yapmasalar bile dönüşleri hayatlarına daima bir altın kazandırır. Tiyatronun kişi üzerinde ki etkisi çok büyüktür.

joyful little girl watching movie laughing cinema

İletişim kurmada yarattığı eğitim, mimik kullanımı, jestleri, beden dili büyük önem taşır. Kültürlü bir insan olmak için illaki tiyatro ile yaşamanız gerekir.

Hayatın gerçekleri ile yüzleşmek için tiyatro ile ilgilenen insan çoktur.  Mesela ben, hayatın acı gerçeklerini daha bilinçli bir şekilde anlamak için tiyatroyu seçtim. Bana kattığı bilgi ve değer, beni daha bilinçli bir insan yaptı.


handsome business man looking camera with watch his hand


Tiyatro odaklanmayı öğretir

Tiyatro takım çalışmasını öğretir. Liderliği, gözlem yeteneklerini geliştirir. Hayatımızda her zaman lazım olacak kavramları, kuralları bireye kazandırır.  Konsantrasyonu, odaklanmayı geliştirir.

depressed frustrated european woman tries focus keeps index fingers temples ponders important decision closes eyes wears brown turtleneck

Dünyayı daha iyi anlamanıza yardımcı olur, İnsanlara nasıl davranacağınızı, bir ortama nasıl ayak uydurabileceğinizi gösterir tiyatro. Tiyatro anlatımı zenginleştirir. Hafızayı güçlendirir, açıkçası tiyatro evrensel bir sanattır. Genel Kültürümüzü olumlu anlamda etkileyen tiyatro hayatın genel açısından bize her manada bilgi verir. Bütün bunların yanında tabi ki ”kaliteli sosyallik” de katıyor hayatımıza tiyatro. Sinemaya giden bir grupla tiyatroya giden bir grup arasında ki keskin fark budur aslında, sinema seyircisi izler geçer ona sunulan sınırlı sayıda efekti izleyebilir ve bu konuda çok da yorum yapmaz genelde sığ tiplerdir fakat tiyatroya giden insnalar sanatdan anlayan yorum yapabilen insanlardır bu insanlarla kaliteli bir sosyallik elde edersiniz.


Tiyatro Ne Zaman Çıktı

Tiyatro, Milattan Önce 6. yüzyılda Yunanistan da ortaya çıkan bir sanat dalıdır. Tiyatro yunanca dilinden meydana gelmiştir ve Yunanca da ”Seyirlik Yeri” anlamına gelen theatron’dan çıkmıştır.

Yunan tiyatro oyuncusu Thespis’la başlatılan sözlü oyun geleneği zaman geçtikçe yaygınlaşmış ve tiyatro yazılarak oynanmaya başlanmıştır. Tiyatroyu seven yunan halkı onlarca, yüzlerce tiyatro kurarak bu tiyatro oyunlarını yazıp oynamıştır. Aslında bu sanat dalı daha öncesinde ilkel insanlar tarafından doğa olaylarını kendilerine has beden hareketleriyle dinsel törenlerde anlatmışlardır.


Tiyatro Türleri Nelerdir

Tiyatro türleri, tiyatro metinlerinin ele aldıkları konu ve konuyu işleyiş biçimlerine göre ayrılır. Başlıca tiyatro türleri şunlardır:

  • Trajedi: İnsanları korku ve acıma hisleriyle arındırmayı amaçlayan tiyatro türüdür. Konusunu seçkin kimselerin hayatından ya da mitolojiden seçer. Kahramanları tanrılar ya da soylu kimselerdir. Üç birlik kuralına (olay, yer, zaman birliği) uyar.
Trajedi
Trajedi

  • Komedi: İnsanları güldürerek eğitmeyi amaçlayan tiyatro türüdür. Konusunu günlük hayattan, sosyal olaylardan seçer. Kahramanları sıradan insanlar, eğitim görmemiş ya da sonradan görme kişilerdir. Üç birlik kuralına uyar. Komedi türleri karakter komedisi, töre komedisi, entrika komedisi ve fars olarak ayrılır.
Komedi
Komedi

  • Dram: Trajedi ve komedinin özelliklerini kendisinde toplayan tiyatro türüdür. Hayatın bütün yönlerini sahneye taşır. Konusunu hem seçkin hem de sıradan insanların hayatından seçebilir. Üç birlik kuralına uymaz.
Dram
Dram

  • Monolog: Tek kişilik oyunlara verilen ad olan monologda oyuncu hem anlatıcı hem de kahramandır.
Monolog
Monolog

Müzikli Tiyatro
Müzikli Tiyatro

Bu İçeriğe Tepkiniz Nedir?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    eh_i_te_idare_eder
    Eh işte idare eder
  • 0
    muhte_em
    Muhteşem
  • 0
    alk_hakettin
    Alkışı Hakettin
  • 0
    be_enmedim_k_t_i_erik
    Beğenmedim kötü içerik

Saldango.com'u 2020 yılının Nisan ayında kurdum. Saldango.com' da yazdığım ilk makalemden son makaleme kadar; sizleri genel manada bilgiye ulaştırmanın yanı sıra sağlık lı ve bilinçli birer insan olmanızı istiyorum. Zaman zaman kendime has özel içeriklerde üretiyorum. Film incelemesi, film eleştirisi, teknoloji yada kafanızda oluşan '' nedir '' sorusuna cevap bulmak istiyorsanız saldango .com tam size göre bir yer.

Yazarın Profili