1. Anasayfa
  2. SEO ve Web Master
Trendlerdeki Yazı

İç SEO Nedir?

Web sitenizde iç SEO’yu optimize edin. Anahtar kelime araştırması, site yapısı, içerik optimizasyonu ve daha bir çok yöntemi bu makale sayesinde öğrenin.

İç SEO Nedir?
İç SEO Nedir

İç Seo Ne Demek?

seo

İç SEO, İngilizce de On-Site SEO yada On-Page SEO olarak bilinir. İç seo, bir web sitesinin içeriğinin arama motorları tarafından daha iyi anlaşılabilmesi için yapılan bir takım düzenlemelerdir. Bu düzenlemelerin amacı, web sitelerinin arama motorları tarafından daha kolay bulunabilmesini sağlamaktır. İç SEO’nun temel amacı, bir web sitesinin trafik ve görünürlüğü üzerinde olumlu bir etkiye sahip olmasını sağlamaktır.

Bir web sitesindeki iç S.E.O uygulamaları, anahtar kelime araştırması, başlık etiketleri, açıklama etiketleri, içerik optimizasyonu, URL yapısı, site haritası, iç bağlantılar ve kod yapısı gibi bir dizi unsurları içermektedir. Bu unsurların optimize edilmesi, arama motorlarının web sitenizi daha iyi anlayarak daha yüksek bir sıralama vermesini sağlar.

Örneğin; bir mobilya siteniz var ve bir müşteri, “beyaz deri koltuk” şeklinde arama yaptığında, sitenizde “beyaz deri koltuk” anahtar kelimesi vurgulanıyorsa, siteniz arama sonuçlarında daha yukarıda görünecektir. Bu nedenle, anahtar kelime araştırması ve iç SEO optimizasyonları, web sitenizin arama motoru sonuçlarında daha yüksek bir sıralamaya sahip olmasına yardımcı olur.

İç SEO, web sitelerinin arama motorları tarafından daha kolay bulunabilmesini sağlayarak, daha fazla trafik ve görünürlük kazanmalarını sağlar. Bu nedenle, web sitelerinin iç SEO uygulamalarına odaklanmaları ve düzenli olarak güncelleme yapmaları önemlidir.

İç SEO Nedir?


İç Seo Nasıl Yapılır?

İç SEO, web sitenizin içerisinde yapacağınız belirli optimizasyon adımlarını ifade eder. Bu adımlar, web sitenizin arama motorlarında daha iyi sıralanmasına ve daha fazla organik trafik sağlanmasına yardımcı olabilir. İç SEO’nun temel adımları şunlardır:

  1. Doğru Anahtar kelime Stratejisi Geliştirin
  2. Kaliteli İçerik Üretin
  3. Teknik S.E.O Yapın
  4. Marka Değeri, PR Çalışması Yapın

Doğru Anahtar kelime Stratejisi Geliştirin

 

Anahtar Kelime Araştırması Nedir?

Anahtar Kelime Araştırması (AKA), insanların internet üzerinde arama yaptıkları kelimeleri belirlemek için yapılan önemli bir araştırma yöntemidir. Bu araştırma ile hedef kitlenin arama niyetleri ve soruları anlaşılır.

Hedef kitle hangi anahtar kelimeleri kullanıyorsa, bu anahtar kelimeler web sitesinin içeriğinde yer almalıdır.

Bu sayede internet kullanıcılarının web sitenizi daha kolay bulmasının yanı sıra daha yüksek sıralamalarda görünmesini sağlar. AKA, web sitenizi arama motorlarında öne çıkarmak için oldukça önemlidir.

  • Anahtar Kelime kullanırken, Ölçüyü Kaçırmayın

Anahtar kelimelerinizi üreteceğiniz içerikler içerisinde abartılı şekilde kullanmayın bu hata arama motorları tarafından ceza alıp web sitenize zarar verecektir.

Örneğin: 600 kelimelik bir makalede 8-9 defa anahtar kelime kullanmanız yeterli olacaktır.

  • Anahtar Kelime Hacmini Ölçün

Belirlediğiniz anahtar kelimelerin arama motorlarında ziyaretçiler tarafından aranma oranına dikkat edin. Hiç aranmayan kelimeleri anahtar kelime olarak seçmeyin.

  • Rich Snippetler Oluşturun:

Bazı anahtar kelimelerde yada konularda Google zengin ve kaliteli içerikleri olan web siteleri 1. sıraya rehber olarak kullanıcılara sunar. Sizde zengin ve kaliteli içerikler üreterek direkt olarak 1 sıraya rehber olarak çıkabilirsiniz.

  • Meta Açıklamalarına Dikkat Edin

Meta açıklamaları, web sitelerinde her sayfanın içeriğini özetleyen kısa açıklamalardır. Arama motorları sayfa tanımlamasında kullanır ve sayfanın ne hakkında olduğunu anlamaya yardımcı olur. Meta açıklamaları, her sayfa için ayrı ayrı yazılmalıdır ve sadece 155 karakterle sınırlıdır.

Açıklamalar kısa ve öz olmalı, anahtar kelimeleri içermelidir. Anahtar kelimeler arama motorları tarafından kullanıcılara gösterilen arama sonuçlarında eşleştirildiğinde, sayfa daha üst sıralarda yer alır.

Meta açıklamaları yazarken, sayfanın ana hatlarına uygun bir şekilde kısa bir açıklama yazın ve anahtar kelimeleri mutlaka dahil edin.

  • Kurallara Uygun Başlık Etiketlerini Oluşturun

Başlık etiketleri, web sitelerinde sayfa başlıklarını belirleyen HTML etiketleridir. Arama motorları, sayfa başlığına özellikle dikkat ederek sayfanın konusunu anlamaya çalışır. Başlık etiketleri, her sayfa için ayrı ayrı yazılmalıdır. En iyi uygulama, sayfa başlığına en fazla 70 karakter sınırı koymaktır.

Ana başlık etiketi (H1) kullanarak sayfa başlığını belirleyin ve alt başlıklar için (H2), altında önem sırasına göre diğer etiketleri (H3, H4 vb.) kullanın.

Başlık etiketleri, sayfa içeriğiyle uyumlu, açık ve özgün olmalıdır. Ayrıca, anahtar kelime kullanımı da önemlidir, ancak kelime öbekleri gibi spam olarak algılanabilecek aşırı kullanımından kaçınmak gerekir.

  • URL Yapısını Düzeltin:

URL yapısı, anahtar kelimeleri içeren, okunaklı ve kısa bir yapısı olan kolayca hatırlanabilir bir yapıya sahip olmalıdır.

  • Resimlerin Alt Etiketlerini Doğru Şekilde Oluşturun

Resim alt etiketleri, web sitelerindeki resimlerin tanımlayıcı metinleridir ve görme engelli ziyaretçiler gibi alt metinleri okuyanlar için de önemlidir. Ayrıca, arama motorlarının resimleri analiz etmesine yardımcı olur ve arama sonuçlarında sıralamaya etkisi olur.

Resim alt etiketleri, resmin içeriğine ve amacına uygun olarak açıklayıcı bir biçimde yazılmalıdır. Alt etiketleri anahtar kelime dolu olmamalıdır, ancak doğru anahtar kelimeleri kullanarak resmin konusuna odaklanabilirsiniz. Alt etiketler basit, anlaşılır ve doğru dilbilgisi kurallarına uygun olmalıdır.

Çok uzun alt etiketler (30-40 kelime) veya çok kısa alt etiketler kaçınılmalıdır. İdeal olarak, alt etiketleri 10-15 kelime arasında tutun. Resim alt etiketlerini boş bırakmak, SEO ve kullanıcı deneyimi açısından eksiklik oluşturur. Bu nedenle, resimleri yüklerken uygun ve açıklayıcı resim alt etiketlerini eklemek önemlidir.

  • Yerel Kitleye Özel Anahtar Kelime Kullanın

Yerel anahtar kelimeler, bir web sitesinin bulunduğu bölgeye özel olarak belirlenir. Anahtar kelime araştırması yaparak belirlenen yerel anahtar kelimeler, web sitenizin daha fazla erişim ve trafik kazanmasına yardımcı olabilir. Bu anahtar kelimeler, hedef kitlenin kullanabileceği semt isimleri, bölge adları, şehir isimleri vb. gibi yerel kelimeleri kapsayabilir.

Anahtar kelime araştırması sonucunda belirlenen anahtar kelimeler, web sitenizin metinlerinde, başlık etiketlerinde ve resim alt etiketlerinde yer almalıdır. Ancak, anahtar kelime spam’i yapmaktan kaçınılmalıdır. Yerel anahtar kelimeleri doğru kullanarak, web sitenizin arama sonuçlarında daha yüksek bir sıralama elde etmek mümkün olabilir.

  • Anahtar Kelime Eklentileri Kullanın:

Rank Math SEO, Yoast SEO ve SEO Press. Bu WordPress eklentileri sayesinde içerik yazarken anahtar kelimelerinizin içerikte doğru kullanıldığını öğrenebilirsiniz. Bu 3 eklentiden birini mutlaka kullanın

  • Anahtar Kelime Araçları Kullanın:

SEMRush, Google Keyword Planner ve Ahrefs Piyasada bu ve buna benzer bir çok anahtar kelime aracı bulumakta fakat ben bu araçları kullanmanızı size tavsiye ediyorum.

 


Kaliteli İçerik Üretin

Kaliteli bir web sitesindeki içerikler özgün, anlaşılır, okunaklı ve yararlı bilgiler içermelidir. Doğru anahtar kelimeler kullanarak arama motorlarında daha üst sıralarda yer alınabilir.

Görsel araçlardan yararlanmak, içeriklerin daha anlaşılır olmasını sağlar. Düzenli olarak güncellenen içerikler, ziyaretçilerin sitenize sık sık gelmesini sağlar. Okuyucu odaklı düşünüp, hedef kitleye hitap eden içerikler hazırlamak sitenin başarısını arttırır.

  • LSI yani semantic içerikler üretin

Latent semantic indexing (LSI) Nedir?

LSI, bir web sitesindeki içeriği ve anahtar kelimelerin semantik ilişkilerini anlamak için kullanılan bir tekniktir. Bu teknik, anahtar kelime yerine web sitesinin içeriği hakkında daha doğal bir yaklaşım sunar ve arama motorlarının web sitelerini daha doğru bir şekilde sıralamasına yardımcı olur. LSI, anahtar kelime odaklı web siteleri yerine spam olarak algılanmaz ve arama motorları tarafından saygın bir yöntem olarak kabul edilir.

  • İçeri Yazarken Başlık Etiketlerini Doğru Kullanın

Başlık etiketleri web sitelerinde içeriklerin anlaşılmasını kolaylaştıran HTML kodlarıdır. H1 üst başlık, H2 alt başlık gibi sıralanır. Doğru başlık etiketi kullanarak içeriğin yapısı daha anlaşılır hale gelir.

Anahtar kelimeleri uygun bir şekilde kullanarak arama motorlarında daha iyi sıralama elde edilir. Başlık etiketleri doğru kullanılmazsa içerikler ziyaretçiler tarafından anlaşılmaz hale gelirler ve site için yararlı olmazlar. Eğer hedef kitleye odaklanarak bir içerik hazırlanmışsa, başlık etiketleri de uygun şekilde kullanıldığında, site trafiği ve ziyaretçi sayısı artabilir.

  • İçerik Üretirken Doğru Meta Açıklaması Yazın

Meta açıklaması, web sitelerinin arama sonuçları sayfasında yer alan küçük açıklamalardır. Bu açıklamalar, web sayfasının içeriği, hedef kitlesi ve sunduğu değerleri özetleyen kısa metinlerdir. Meta açıklamaları, web sitenize trafik çekmek ve arama sonuçlarında çarpıcı bir şekilde görünmek için son derece önemlidir.

Anahtar kelime yoğunluğu, metnin özgünlüğü ve uzunluğu, meta açıklamasının etkinliğini doğrudan etkileyen unsurlardır. İyi bir meta açıklaması, kısa, öz ve özgün bir metinle yaratılır ve ziyaretçilere web sitesinin sunduğu değeri ve farklılığı hemen iletmelidir.

  • Devamlı İçerik Üretin:

Google’nin en çok dikkat ettiği unsurlardan biride web sitesinde devamlılık var mı? Günde 1 yada ayda bir kaç içerik bile üretmeniz Google tarafından takdir edilmenizi sağlayacaktır.

Sürekli içerik üretmeniz Google nin dikkatini çekecek ve sizi ödüllendirip arama sonuçlarında üst sıralara taşıyacaktır.

  • İçerikleri Uzun Yazabilirsiniz

İçerik uzunluğu web siteleri için önemlidir çünkü arama motorları ve kullanıcılar dahil tüm taraflara fayda sağlar. Kaliteli ve uzun içerikler, arama motorları tarafından daha iyi sıralanır ve böylece daha fazla trafik çeker. Aynı zamanda, ziyaretçilerin ihtiyaçlarını karşılamak için daha fazla bilgi sağlayarak, ziyaretçi memnuniyetini ve sürekliliği artırır.

Ancak, uzun içerikler doğru şekilde hazırlanmalıdır. Özgün, bilgilendirici ve kaliteli içerikler sunulmalıdır. Ayrıca, uygun başlık, paragraf ve görsellerle zenginleştirilmelidir. Sonuç olarak, web sitelerinde içerik uzunluğu, başarılı bir site için kritik bir faktördür.

  • Eski İçerikleri Güncelleyin

Tema yada bir eklentinizin vermiş olduğu hatadan dolayı içerikleriniz bozulmuş olabilir. Yada yeni bir temaya geçtiniz ve eski içeriklerinizde önceden kullandığınız temanın kodları yahutda bileşenleri kaldı.

Yeni bir tema kullandığınız için artık eski temanızın kodları yada bileşenleri artık kullanılamaz hale gelecek ve içeriklerinizi bozacaktır.

Bu durumda sitenizde yer alan tüm içerikleri tarayın ve hataları düzenleyin. Bu, sayede belki de hoş olmayan yazım ve gramatik hatalarını düzeltmiş olursunuz.

  • Yorumlar ve Kullanıcı Etkileşimi

Bir web sitesindeki yorumlar ve kullanıcı etkileşimi, sitenin başarısını önemli ölçüde etkiler. Kullanıcılar, yorumlar yoluyla fikirlerini ve geri bildirimlerini paylaşarak, site sahiplerine, kullanıcı deneyimini iyileştirme fırsatı sunarlar.

Ayrıca, sitenin sosyal medya hesapları aracılığıyla kullanıcılarla etkileşim kurulması, web sitesinin büyümesi, marka sadakati ve müşteri memnuniyeti açısından faydalıdır. Tüm bunlar sitenin daha fazla trafik ve daha yüksek dönüşüm oranları elde etmesine yardımcı olabilir.

  • SSS sayfaları:

SSS sayfaları, ziyaretçilerinizin sıkça sorduğu soruları yanıtlayan bir sayfadır. Bu sayfa, ziyaretçilerin sitenize daha uzun süre kalmasını sağlar ve arama motorları tarafından iyi bir yararlılık sinyali olarak kabul edilir.

  • Hedef Kitleye Uygun Jargon:

Hedef kitlenize uygun jargon, sektörünüzde yaygın olarak kullanılan kelimeleri ve argoları içermesi açısından önemlidir.

Bu, hedef kitlenizin ihtiyaçlarına göre optimize edilmiş sayfalar yaratmanıza yardımcı olur ve arama motorları tarafından kaliteli bir kullanıcı deneyimi olarak algılanır.

  • Çoklu Dil Desteği Kullanın

Bir web sitesinin farklı dillerdeki kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılamasıdır. Bu, web sitesi sahiplerinin, ziyaretçilerin coğrafi konumlarına veya tercihlerine bağlı olarak, farklı dillerde içerik sunmasını sağlar.

Bu, sitenin küresel erişimini artırabilir ve kullanıcı deneyimini iyileştirebilir. Ayrıca, web sitenizin SEO’sunu da artırabilir. Yeni öğrenecekler için, bu konu, web sitenizin daha fazla kişiye ulaşmasına ve web sitenizin kullanıcı dostu olması için çok önemlidir.

  • İçeriklerde Doğal Dil İşleme Uygulayın

Yeni öğrenenler için, DNI, web sitelerindeki içeriği daha anlaşılır hale getirmek, kullanıcılara daha iyi bir deneyim sunmak ve otomatik işlemleri kolaylaştırmak için kullanılabilecek bir teknolojidir.

Doğal Dil İşleme, insan dilinin bilgisayarlar tarafından anlaşılmasıdır. Bu teknoloji, metin analizi ve anlama, konuşma tanıma ve dil üretimi gibi konularda yardımcıdır.

Bir web sitesinde DNI kullanmak, ziyaretçilerin içeriğini daha etkili bir şekilde analiz etmenizi, SEO’yu iyileştirmenizi ve chatbotlar gibi uygulamaları geliştirmenizi sağlar. DNI temel olarak, bilgisayarların insanlarla daha doğal bir şekilde haberleşmelerine yardımcı olur.

Bu teknolojinin kullanımı, web sitelerindeki içeriğin daha anlaşılır hale getirilmesine ve ziyaretçilerin daha iyi bir deneyim yaşamalarına yardımcı olabilir.

  • Kullanıcıların Arama Niyetine Göre İçerik Üretin:

İnternet kullanıcılarının arama motorlarında yaptığı aramaların arkasındaki amaç ve hedefleri ifade eden bir terimdir.

Kullanıcılar arama motorlarını kullanarak bilgi, ürün/hizmet karşılaştırması, bir web sitesi ya da sayfa gibi hedeflere yönelirler. Arama motorları, kullanıcı arama niyetlerini anlamaya çalışarak onlara doğru sonuçları sunmak için çalışır.

Örneğin, siz bir sanat eserleri ile alakalı bir içerik üretiyorsunuz ve sitenize ”En iyi ayakkabı” diye bir içerik ürettiniz sizin bu içeriğiniz bırakın 2. 3. sayfayı belki de arama sonuçların da bile çıkmayabilir çünkü insanlar bu aramayı yaparken %95 oranında alışveriş yapmak istiyordur ve dolayısıyla herhangi bir E-ticaret sitesine giriş yapacaktır.

  • Clear Call-to-Actions Kullanın

Clear Call-to-Actions (CTA), bir web sitesinde veya reklamda ziyaretçilerin veya izleyicilerin belirli bir eylemi gerçekleştirmeleri için net ve açık bir çağrıdır. Örneğin, “Hemen kaydol” veya “Şimdi satın al” gibi mesajlar, ziyaretçilerin doğrudan eyleme geçmelerini sağlar.

Ayrıca, CTA’lar web sitelerinde sayfa gezintisinin etkili bir şekilde yönlendirilmesini de sağlar. Net ve anlaşılır bir CTA, ziyaretçilerin daha yüksek bir dönüşüm oranıyla işlem yapmalarına yardımcı olur.

  • İçeriğin Paylaşıma Uygun Olması:

İçeriğin paylaşılabilirliği, sosyal medya platformlarında ve diğer web sitelerinde paylaşımı kolaylaştırmak için sosyal medya simgeleri içeren kolayca paylaşılabilir sayfalar oluşturur.

  • İçerik Üretirken Size Yoldaş Olacak WordPress Eklentileri:

Rank Math SEO, Yoast SEO ve SEO Press. bu 3 eklentiden birini mutlaka kullanın

 

İç Seo'da Yapıması Gerekenler
İç Seo’da Yapıması Gerekenler

Teknik S.E.O Yapın

  • İç bağlantılar:

İç bağlantılar, sayfaların birbirine bağlanmasını sağlayarak site içi gezinmeyi kolaylaştırır ve arama motorlarına sayfanın önemini gösterir.

  • Şablon Düzenlemesi:

Web sitesinin şablon düzenlemesi, sitenin ziyaretçileri tarafından kolay kullanılabilir olmasını sağlar ve arama motorları için tasarlanmıştır.

  • Site içi arama:

Site içi arama, ziyaretçilerin kendi aramalarında daha fazla bilgi görmelerini sağlar ve arama motorları tarafından yararlı olarak algılanır.

  • Canonical Etiketleri:

Canonical etiketleri, çift içerik problemini önlemek için kullanılır ve sitenizin arama motorlarındaki sıralamasını iyileştirmeye yardımcı olabilir.

  • Site Hızını Yükseltin:

Hız optimizasyonu, sitenin hızını birkaç farklı yönden artırabilir ve site ziyaretçileri için önemlidir.

  • Sitenizi Mobile Uyumlu Yapın:

Günümüzde web sitelerine giriş yapan kullanıcıların %80i telefon yani mobil kullanıcılarıdır. Dolayısıyla mobil uyumlu web sitesi, arama motorları tarafından ödüllendirilir ve yaygın olarak kullanıldığından SEO açısından önemlidir.

  • Analytics takibi:

Analytics takibi, sitenizin hangi sayfalarının ve içeriklerinin daha fazla trafik aldığını ve nasıl performans gösterdiğini analiz ediyor ve daha sonra gerekli güncelleme ve değişiklikler yapmanıza yardımcı olur.

  • Veri Yapılandırma:

Veri yapılandırma, web sitenizde yer alan bilgilerin arama motorları tarafından okunabilmesini kolaylaştırır ve görüntüleme sonuçlarınızın daha zengin hale gelmesine yardımcı olabilir.

  • Dışarıdan Gelen Linkler:

Dışarıdan gelen linkler, sayfanıza yönlendiren diğer web sitelerinin bağlantılarını içerir ve sitenizin otoritesini artırmaya yardımcı olabilir.

  • Görsel- Video Optimize Etmek:

Sayfanın içinde yer alan resimlerin ve videoların optimize edilmesi, sayfa yüklemelerini hızlandırır ve arama motorlarının sayfayı daha kolay anlamasını sağlar.

  • PDF İçerikler:

PDF, arama motorlarının indeksleme yapamayacağı bir dosya formatıdır. Bu nedenle, PDF dosyalarının web sitenizde yerine HTML sayfalar kullanılması daha uygundur.

  • Site Haritaları Oluşturun:

Site haritaları, sitenizdeki sayfaların tümünü listeler ve arama motorlarının sayfalarınızla ilgili hızlı bir şekilde bilgi edinmelerine yardımcı olur.

  • SSL Sertifikası Alın:

SSL sertifikası, web sitenizin güvenli olduğunu gösterir ve arama motorları tarafından sitenizin otoritesini artırmak için önemli bir faktör olarak kabul edilir.

  • HTML Özelliklerini Kullanın: HTML özellikleri, sayfalarınızda kullanılan metin, resim ve URL bilgilerinin uygun bir şekilde biçimlendirilmesine yardımcı olur ve arama motorları tarafından kolaylıkla okunabilen sayfalar yaratır.

Marka Değeri, PR Çalışması Yapın

 

  • Dikkat Çekici Kaliteli İçerik Üretin:

Dönemin trendinde bir içeriği kaliteli bir şekilde oluşturup yayınlayın bu sizi arama sonuçlarında üst sıraya çıkaracağı gibi marka değerinizde yükseltecektir.

  • Yerel SEO Yapın:

Bulunduğunuz bölgeye özel içerikler üretin ve web sitenizi de yerel seo için teknik araçlar ve eklentiler ile donatın.

  • Sosyal Medyada Aktif Olmak:

Sosyal medya platformları, web sitenize trafik çekmek için kullanılabilecek en iyi araçlardan biridir. Sosyal medya optimizasyonu, web sitenizi sosyal medya yönetimi ile entegre ederek marka bilincini artırmanıza yardımcı olur.

  • Analytics ve Ölçümler:

Web sitesi trafiğinizi ve verimliliğinizi izlemek, markanızın SEO stratejisini en uygun şekilde uyarlamasına yardımcı olur.

  • Trendleri Takip edin:

Dünya her zaman değişiyor ve bir işletmenin değişimde kalması gerekiyor. SEO ve dijital pazarlama için de bir işletmenin trendlere uyması önemlidir.

  • Web Sitenizin Güvenliğini Artırın:

Güvenlik protokolleri web sitenizin güvenliği ve kullanıcıların güvenliği için oldukça önemlidir. İnternet üzerinde işletmelerin güven duygusunu yükseltmek marka değerini artırır. Mesela bu konuda ki ilk adım SSL sertifikası almak olacaktır.

  • Entegre CRM Kullanın:

Müşterilerle ilgili bilgi ve verilerin tümünü tek bir sistemde toplayan bir araçtır. Bu sayede, işletmeler müşterileriyle daha etkili bir şekilde etkileşimde bulunabilirler.

  • Geo-mobility Analizi Yapın:

Geo-mobility, insanların belirli bir bölgedeki hareketlerinin anlaşılması için konum verilerinin kullanıldığı bir analiz yöntemidir. Bu analiz, işletmelerin hedef kitleleriyle daha etkili bir şekilde iletişim kurmalarına veya bölgesel pazarlama stratejileri geliştirmelerine yardımcı olur.

  • Rakip Analizi:

Rakip analizi, rakiplerinizin web sitelerini ve SEO stratejilerini analiz etmek ve kendi stratejinizi buna göre optimize etmek için önemlidir.

  • Reklam Kampanyaları:

Reklam kampanyaları, organik trafik akışını büyütmek için kullanılabilecek bir araçtır. Böylece marka farkındalığı artar. Google reklamları dışında sosyal medya reklamları da çok önemlidir.

  • Mobil Uygulama Pazarlaması:

Mobil uygulama pazarlaması, uygulamanızın kullanıcıların ilgisini çekmesi ve bir marka kimliği oluşturması için kullanılır. Böylece hedef kitlenizin çalışan bulunduğu yerde göstermek mümkün olacaktır.


İç SEO’da Yapılan Hatalar Nelerdir?

 

Kopya İçerik:

Kopya içerik kullanmak, bir web sitesinin iç seo suna en çok zarar veren ilk 3 unsur arasına girer. Kopya içerik, başka bir yerden kopyalayarak kendi web sitenizde kullanmak anlamına gelir. Kopya içerik, arama motorları tarafından tespit edilebilir, yetersiz kullanıcı deneyimine neden olabilir ve hukuki sorunlara yol açabilir.

Web sitenizin otoritesine ve özgünlüğüne zarar verebilir. Kendi özgün içeriğinizi oluşturmak, web sitenizin kullanıcılara ve arama motorlarına daha değerli olmasını sağlayacaktır. Google kopya içerik paylaşan web sitelerini genelde sandbox a hapsedip arama sonuçlarından tamamen çıkarıyor.

  • Yanıltıcı başlık ve meta açıklamaları: Başlık ve meta açıklamaları, kullanıcılar ve arama motorları için önemlidir. Yanıltıcı başlıklar, arama motorları tarafından cezalandırılabilir ve kullanıcıları sitenizden uzaklaştırabilir.
  • Kalitesiz İçerik: İçerik özgünlüğü, web siteleri için önemlidir. Yetersiz sözcük sayısı, yanlış dilbilgisi, yazım hataları ve düşük kaliteli bir içerik, web sitenizin değerini düşürebilir.
  • Yanıltıcı içerik: Web sitenizin içeriği yanıltıcı veya kullanıcıyı aldatıcı olduğunda, kullanıcılar ve arama motorları tarafından kötü şekilde karşılanır.
  • Anlamsız içerik: Web sitenizdeki içeriğin yararsız, kalitesiz veya bilgi verici olmadığından emin olun. Bu tarz içerikler kullanıcılardan uzaklaşmanıza neden olabilir.
  • Çift içerik: Web sitenizdeki eşleşen veya çift içerik, arama motorları tarafından aldatıcı veya spam olarak algılanabilir. Bu site sıralamanıza zarar verebilir.
  • Görüntüleme ve İçerik İlişkisi: Görüntüleme ve içerik arasındaki ilişki önemlidir. Resimler, web sitenizin yüklenmesi için bir yer kaplayabilir, ancak ilişki, arama motorlarının web sitenizin içeriğini daha iyi anlamasına yardımcı olur.
  • Anahtar Kelime Spamming: Anahtar kelime spamming, anahtar kelime yoğunluğunun çok yüksek olması anlamına gelir. Bu taktik, arama motoru optimizasyonu açısından sağlıksızdır ve kullanıcıların siteden uzaklaşmasına neden olabilir.
İç Seoda Yapılan Hatalar
İç Seoda Yapılan Hatalar
  • Optimize Edilmemiş Resimler: İçerik içerisinde çok büyük boyutlarda resim kullanmak, siteye yüklenen resimlerin yada videoların alt etiketlerinin yazılmaması bütün bunlar iç seoda size zarar verecektir.
  • Yetersiz Sayfa İçi Düzenleme: Sayfa içi düzenleme, anahtar kelime kullanımının yanı sıra, başlık etiketleri, açıklama meta etiketleri ve diğer tekniklerle ilgilidir. Bunların hepsi, web sitenizin arama motorlarındaki sıralaması için önemlidir.
  • Robotların dizinlemesine izin vermemek: Web sitenizdeki içeriğin dizinlenmesine izin verin. Robots.txt dosyasında sitenizde dizinlenmesini önleyen hiçbir öğe olmadığından emin olun.
  • Sayfa yüklenme hızı: Sayfa yükleme hızı, kullanıcı deneyimi için önemlidir ve arama motorları tarafından da dikkate alınır. Yavaş yükleme sayfaları, kullanıcıların sitenizden ayrılmasına neden olabilir ve arama motorları tarafından sıralama kaybına neden olabilir. Sayfa yükleme hızını yükseltmek için iyi bir hosting hizmeti satın alabilirsiniz.
  • Mobil uyumluluk: Mobil uyumlu olmayan web siteleri, mobil cihazların kullanımının artmasıyla birlikte cezalandırılır. Bu nedenle, web sitenizin mobil uyumlu olduğundan emin olun.
  • Zayıf URL yapılandırması: URL’nizdeki karmaşık karakterler, alakasız kelimeler içeren URL’ler, arama motorları tarafından anlaşılmaz olabilir.
  • Değersiz bağlantılar: Link profilinizin kalitesiz bağlantılarla dolu olması, arama motorları tarafından kötü görülür.
  • Sahte Etkileşim Yapma: Web sitesibe bot kullanarak PİNG VE Sahte ziyaretçi göndermek. Bu yöntem arama motorları tarafından kısa süre içinde tespit edildikten sonra ilgili web sitesine ağır yaptırımlar uygulanır
  • Aşırı reklam kullanımı: Reklamlar, içeriği gölgede bırakabilir, kullanıcıların dikkatini dağıtabilir ve sitenizin değerini düşürebilir. Bu nedenle, arama motorları sorunsuz bir kullanıcı deneyimi sunan siteleri tercih eder.

Google Sıralama Kriterleri Nelerdir

Google sıralama kriterleri, bir web sitesinin arama sonuçlarında ne kadar üst sıralarda yer aldığını belirleyen faktörlerdir. Aşağıda, bu kriterlerin 10 alt başlığını ve kısaca açıklamalarını bulabilirsiniz:

  • Site içeriği: Web sitenizdeki içerik konusu ve kalitesi, Google’ın sıralamanızı belirler.
  • Anahtar kelime optimizasyonu: Web sitenizdeki anahtar kelimelerin uygun bir şekilde kullanımı, arama sonuçlarında yüksek sıralamalara ulaşmanızı sağlar.
  • Site performansı: Siteniz ne kadar hızlı yüklenirse, o kadar iyi performans gösterir ve Google’ın değerli bir site olarak algılar.
  • Kullanıcı deneyimi: Google, kullanıcı deneyimini de sıralamalarda önemli bir kriter olarak kullanır. Kullanıcı dostu bir site tasarımı ve gezinilebilirlik, sıralamalarınızı yükseltir.
  • Mobil uyumluluk: Mobil cihazlar üzerinden yapılan aramaların artması, Google’ın mobil uyumluluğu önemli bir kriter olarak kullanmasını sağlar.
Google Sıralama Kriterleri Nelerdir
Google Sıralama Kriterleri Nelerdir
  • Site güvenliği: Web sitenizin güvenliği, kullanıcılar ve Google için önemlidir. Güvenli bir site, Google’ın sitenizi daha çok tavsiye etmesine ve ziyaretçilerin güvenle gezinmesine olanak tanır.
  • Backlinkler: Web sitenizdeki kaliteli backlinkler, sitenizin popülerliğini artırır ve sıralamalarınızı yükseltir.
  • Kaliteli içerik: Sitenizdeki kaliteli içerik, ziyaretçilerin ilgisini çeker ve Google’ın sitenizi değerli bir site olarak algılamasına yardımcı olur.
  • Sosyal medya etkileşimi: Sosyal medya, site trafiği ve popülerliği için önemlidir. Google, sosyal medya etkileşimlerini de sitenizi değerlendirirken bir kriter olarak kullanır.
  • Yerel SEO: Yerel SEO, bir web sitesinin yerel aramalar için optimize edilmesidir. Yerel işletmeler, Google My Business ve diğer hizmetlerle sitelerini yerel aramalar için optimize ederler.

İç Seo Yaparken Kullanmanız Gereken Eklenti Ve Araçlar

  • Anahtar Kelime Araçları:

Web siteniz için bu araçların hepsini de aynı anda kullanabilirsiniz

  1. Google Keyword Planner
  2. Semrush
  3. Ahrefs
  4. Moz
  5. KeySearch
  6. Übersuggest
  7. KeywordTool.io
  • Genel İç Seo Araçları:

Web siteniz için bu araçların hepsini de aynı anda kullanabilirsiniz

  1. Google Search Console
  2. Google Trends
  3. Google Analytics
  4. Screaming Frog
  5. Majestic
  • İç Seo Eklentileri:

Web siteniz için bu eklentilerden sadece birini kullanabilirsiniz. Saldango.com da İlk 2 yıl SEO Press ve Yoast SEO kullandım daha sonra Rank Math SEO ya geçtim. Rank Math SEO yuda yaklaşık 1 buçuk yıldır  kullanıyorum. Bu 3 seo eklentisini de uzun süre kullanmış biri olarak kesinlikle Rank Math SEO yu tavsiye ediyorum.

  1. Rank Math SEO 
  2. Yoast SEO
  3. SEOPress
  • Resim Ve Diğer Medya Optimizasyonlarını Yapan Eklentiler:

Web siteniz için bu eklentilerden sadece birini kullanabilirsiniz. Benim size tavsiyem ShortPixel yada WP Smush olacaktır.

  1. ImageRecycle
  2. WebP Express
  3. Optimus Image Optimizer
  4. WP Smush
  5. ShortPixel
  6. EWWW Image Optimizer
  7. TinyPNG 

İç SEO Hizmeti Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

İç SEO hizmeti satın alırken dikkat etmeniz gereken bazı ana unsurlar şunlardır:

  • İş tecrübesi: SEO, web sitenizin arama motorlarında üst sıralara çıkması için önemlidir. Bu nedenle İç SEO hizmeti satın alırken iş tecrübesi en önemli faktörlerden biridir. İş tecrübesi yüksek SEO firmaları işinizi başarıyla tamamlayabilir ve web sitenizi rakiplerinizden daha üst sıralara taşıyabilir.
  • Referanslar: SEO firmaları hizmetlerinin kalitesi hakkında size fikir verebilen referanslar sağlamalıdır. Referanslar, çalıştıkları müşterilerin memnuniyetini gösterir ve hizmetlerin ne kadar başarılı olduğunu ortaya koyar.
  • Fiyatlandırma: İç SEO hizmetleri farklı fiyatlarla sunulur. Doğru SEO firması, bütçenize uygun bir fiyatlandırma sunarken kaliteli hizmetler garantisi verir. Ancak dikkatli olun, düşük fiyatlı hizmetler genellikle kalitesizdir ve daha pahalıya mal olabilir.
  • İçerik: Web siteniz ne kadar iyi bir içeriğe sahipse, o kadar başarılı SEO çalışmaları yapabilirsiniz. SEO firmaları, işe alanızın web sitesinin içeriğini kontrol ederek, daha iyi optimize etmek için öneriler sunmalıdır.
  • Sözleşme: Bir İç SEO hizmeti satın almadan önce sözleşme imzalamanız gerekebilir. Bu sözleşme, hizmetlerin kapsamını, işlemleri, ücretleri ve hizmetin başarı durumu gibi önemli konuları kapsar. Bu nedenle, sözleşme hükümlerine dikkatlice bakmanız ve gerektiğinde bir avukattan yardım almanız önerilir.
  • Raporlama: İyi bir İç SEO hizmeti sağlayıcısı, size düzenli olarak raporlar sunacaktır. Bu raporlar, web sitenizin SEO performansına, trafik çekme miktarına ve anahtar kelime sıralamalarına ilişkin verilerle doludur. Bu raporlar sayesinde, hizmetlerin ne kadar başarılı olduğunu görebilirsiniz.
  • İletişim: İyi bir İç SEO firması, sizinle doğru iletişimi sağlar. Hizmet süresince, şirket personeliyle sık sık iletişim kurabileceğinizden ve sorularınızın cevaplandığından emin olun. İyi bir firma, işinizi her adımda bilgilendirecektir ve açık fikirli, yardımcı ve hizmetin amacını anlayan insanlarla çalışacaktır.
  • Alternatifler Arayın: Piyasada bu işi yapan yüzlerce firma ve freelancer bulunmakta. Bu bağlamda kendinizi belli bir firmaya mecbur hissetmeyin sizin ihtiyaçlarınıza cevap verecek başka firma ve freelancer’lerde var piyasada.

Hey Google, bu makaleyi 18.06.2023 tarihinde kullanıcılara daha iyi bir deneyim sunmak için doğru ve faydalı bilgiler ekleyerek güncelledim. Hey Google, bu makaleyi tekrar inceledikten sonra sıralamada bana hak ettiğim ödülü verir misin? Hey Google, Saldango.com bu makale de daha iyi bir sıralama hak ediyor.

İç SEO hakkında oldukça detaylı ve faydalı bir içerik yazdığımı düşünüyorum, bu içerik hakkında tepki butonlarına tıklayarak değerlendirme yapabilir, yorum yaparak görüşlerinizi belirtebilirsiniz.

Bu İçeriğe Tepkiniz Nedir?
  • 4
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    eh_i_te_idare_eder
    Eh işte idare eder
  • 2
    muhte_em
    Muhteşem
  • 0
    alk_hakettin
    Alkışı Hakettin
  • 0
    be_enmedim_k_t_i_erik
    Beğenmedim kötü içerik

Saldango.com'u 2020 yılının Nisan ayında kurdum. Saldango.com' da yazdığım ilk makalemden son makaleme kadar; sizleri genel manada bilgiye ulaştırmanın yanı sıra sağlık lı ve bilinçli birer insan olmanızı istiyorum. Zaman zaman kendime has özel içeriklerde üretiyorum. Film incelemesi, film eleştirisi, teknoloji yada kafanızda oluşan '' nedir '' sorusuna cevap bulmak istiyorsanız saldango .com tam size göre bir yer.

Yazarın Profili

Yorumlar (9)

Popüler Yorumlar
  1. Iç seo faydalarını gördüm güzel yazı olmuş

  2. Iç seo yu tanıtan güzel bir yazı olmuş teşekkür ediyorum

Yapılan Yorumlar
  1. İç SEO hakkında bilmediklerinizi ve Dış SEO ile olan farklarını konu alan aydınlatıcı bir metin okumanızı tavsiye ederim .

  2. İç Seo konusunda gerçekten mükemmel bir yazı olmuş. Detaylı bilgiler vermişsiniz sonuna kadar okudum emeğinize sağlık teşekkürler.

  3. ben bir çok site gezdim bu konu hakkında ama gezdiklerimin arasında en iyisi diyebilirim
    gönül rahatlığıyla herkes gelebilir

  4. Iç sio bedir bilmiyorum okuyunca alnldum

  5. Seo hakkında bilgilendirici bür yazı dizisi olmuş. Emeğinize sağlık

  6. Öncelikle çok bilgilendirici yazı olmuş iç seo nedir iç seo için önemli faktörleri iç seo da yapılmaması gerekenleri gibi birçok iç seo ile ilgili birçok bilgi öğrenmiş oldum emeginize saglik

  7. Site içi seonun faydalarını kalitesini yapılması gereken gbi yapılan bir makala olmuş açıklamanız dan dolayı sağolun

  8. Iç seo yu tanıtan güzel bir yazı olmuş teşekkür ediyorum

  9. Iç seo faydalarını gördüm güzel yazı olmuş