1. Anasayfa
  2. Teknoloji
Trendlerdeki Yazı

Sony Telefonlar Neden Başarısız Oldu?

Acaba Sony telefonlar, egosu, kötü yazılımı, kötü donanımı yada müşteri şikayetleri yüzünden mi başarısız oldu? Bence, bu başarısızlığın tek bir nedeni olamaz.

Sony Telefonlar Neden Başarısız Oldu?
Sony Telefonlar Neden Başarısız Oldu

Japon Teknoloji devi SONY’nin Telefon departmanının başarısızlık öyküsünü herkes merak ediyor, koskocaman SONY, şuan hala sektörde en iyi kameraları ve ekranları yapmasına rağmen bunları telefonda neden birleştiremedi?

Saldango olarak bu makalede Sony markasının telefon ürünlerinde ki başarısızlık öyküsünü anlatacağım.


 Sony – Ericsson ortaklığı

Sony, 2001 yılında ilk defa Ericsson şirketi ile ortaklaşa olmak suretiyle cep telefonu üretmeye başladı. Çıkış yaptıktan kısa bir süre sonra oldukça başarılı bir satış rakamlarını yakaladı.

Sony Ericsson un ilk telefonları nasıl bu kadar iyi satışlar yapıp, müşterileri memnun etti?

  1. O dönem piyasada fazla rakibi yoktu
  2. Kendi ürettiği teknolojiler olan ve o dönem; Walkman, ekran ve kameraları telefona uyumlu bir şekilde entegre etti
sony ericsson logo
sony ericsson logo

O dönem Sony: oyun, kamera, televizyon ve walkman gibi 7 den 70 e her yaştan insanın kullandığı ürünlerde ki kalitesi ve güvenilirliği sayesinde akıllara kazınmış, bu bağlam da müşterilere verdiği bu pozitif izlenim sayesinde yeni çıkardığı: SONY Ericsson adlı cep telefonu ürünleri de çok satıyordu.

Sony- Ericsson markası bu pozitif dalganın ekmeğini uzun yıllar boyunca yedi.


Sony Yanlış Lideri Seçti

A.B.D. de: CBS News ve Tele-TV CEO luğu yapan Howard Stringer, 1997 yılında Sony’de A.B.D. operasyonel birimi daha sonra da Sony’nin A.B.D. Grup yöneticiliğine getirildi.

Özellikle de Teknoloji ürünleri üreten şirketler için Amerika Birleşik Devletlerinde satış yapmak çok önemlidir, bu pazarda eğer iyi satışlar yaparsanız otomatik olarak tüm Dünyada ki marka değeriniz yükselir, bu bağlamda Sony şirketinin marka değerini başarılı yöntemler ile yükselten kişi: Howard Stringer den başkası değildi, bu başarı ona ait idi.

Howard Stringer, SONY ceo fotoğrafı
Howard Stringer, SONY ceo fotoğrafı

O dönem Sony’nin en büyük rakipleri: Samsung ,Sharp, Apple ve Panasonic gibi şirketlerdi ve Sony, bu rakiplerle rekabet etmekte zorlanıyordu. Howard Stringer ise şirketin en büyük pazarı olan A.B.D. deki satışları kontrol ediyor ve bu konuda da oldukça başarılı idi. Şirketin yönetim kurulu en büyük rakiplerinin önüne geçmek için Amerika’da ki başarılı pazarlama yöntemiyle, SONY markasının tüm Dünyada ki değerini yükselten Howard Stringeri 2005 yılında Sony CEO su yaptı.

Howard Stringer, A.B.D. deki kısa sürede patlayacak olan balon diye tabir ettiğim başarısından dolayı göreve geldi. Howard, A.B.D. de kaliteli SONY ürünlerini pazarlamak ve bu ürünleri geliştirmek için tavsiyelerde bulunmakta zorluk çekmiyordu lakin iş tüm şirketi yönetmeye gelince tökezleyecekti.


Sony’nin Öngörü hatası Ve Spotify ortaklığı

Howard Stringer, Sony-Ericsson markasından ziyade Sony’nin müzik ve diğer departmanlarına daha çok önem veriyordu, Howard Stringer’e göre; Sony-Ericsson çok iyi satışları olan yıkılmayacak bir markaydı.

Bu durum Sony’nin cep telefonu ürünleri hakkında kötü bir şekilde planlama yapmasına neden oldu. Bu doğrultuda Sony, cep telefonu piyasasını bir kenara bırakıp diğer ürünleri geliştirmeye odaklanmıştı.

Sony CEO: Howard Stringer Spotify ilişkisi
Sony CEO: Howard Stringer Spotify ilişkisi

Howard Stringer, Walkman markasını, bugün milyonlarca kullanıcısı olan: Spotify tarzında bir şeye dönüştürmek istiyordu. Fakat bu proje daha deneme aşamasındayken farklı nedenlerden dolayı başarısız oldu. Tabi bu deneme projesi; Howard Stringer CEO’luk dan çıktıktan yıllar sonra, Spotify ile Sony’nin Playstation ürünlerinde müzik anlaşması yapmasına ilham verdi. Spotify ile yapılan bu anlaşma Sony e çok büyük paralar kazandırdı, milyonlarca Playstation kullanıcısı Spotify’ın müzik sistemi sayesinde Sony’ye tam anlamıyla para yağdırmıştı.


Kabus Başlıyor: iPhone ve Android Geldi

2005-2008 yılları arsında Sony-Ericsson marka cep telefonu piyasasın da yüzde 20 paya sahipti, Sony’nin cep telefonu piyasasını elinde tutuğu en zirvede olduğu dönemlerde, Amerika da sessiz sedasız üretilen: iPhone ve Android çıka geldi, cep telefonu piyasasına bomba gibi düşen bu iki işletim sistemini kullanan telefonlar, müşteriye Sony-Ericsson dan daha iyi deneyim sunuyor ve daha ucuz fiyatlarda satılıyordu. O seneler de Sony- Ericsson marka telefonlar Symbian işletim sistemini kullanıyordu ve teknoloji dünyasında uzun sayılacak: 2-3 yıl boyunca da inat la bu işletim sistemini kullanmaya devam etti.

iPhone ve Android
iPhone ve Android

Howard Stringerın hiç beklemediği bir şekilde Sony-Ericsson, cep telefonu piyasasında ki payını büyük ölçüde kaybetmeye başlamıştı, apar topar hızlıca şirket yöneticileri ve AR-GE ile toplantılar yapıldı.

Bu toplantılar sonucunda; Sony-Ericsson artık cep telefonlarında rakipleri tarafından kullanılan ve müşterilerden oldukça yüksek talep gören: Android işletim sistemini kullanacaktı.

Sony- Ericsson markası, çeşitli Android sürümleri ile çıkardığı cep telefonlarının adı: Xperia idi bu model cep telefonları genelde çok benzer cihazlardı ve rakipleri dokunmatik klavye yaparken, Sony-Ericsson Xperia modeli cep telefonları hala fiziksel klavyeli telefonlar üretiyordu.

Sony Ericsson Xperia Tuşlu Telefonlar

 

Sony- Ericsson un çıkardığı yeni cep telefonlarının işletim sistemi müşterilerin istediği gibi: Android olmuştu fakat bu fiziksel klavye de neyin nesiydi? bu soruyu benle beraber o dönem müşterilerde çok sordu ve müşteriler: markanın bu tip cep telefonlarını tüketmeyi bıraktı. Sony- Ericsson, Android işletim sistemine sahip olmasına rağmen, fiziksel klavyeyi ve karışık tuş kombinasyonlarını bırakmadığı için satışlarda sert bir düşüş yaşadı.

Bu fiziksel klavyeli telefonların müşteriler tarafından talep görmemesi yada iyi bir kullanım deneyimi sunmamasının nedenlerinden biride: Android işletim sisteminin diğer marka telefonlara nazaran iyi çalışmaması. Yani Sony-Ericsson: Android işletim sistemini telefonlarına iyi bir şekilde entegre edememiş, bu nedenle çok müşteri kaybetmişti.

O dönemin SONY CEO su Howard Stringerin yanlış ön görüleri ve cep telefon departmanına yeterince önem vermemesinden dolayı ilk çıkan Xperia modelleri piyasaya tutunamadı.


Sony – Ericsson Ortaklığı Sona Erdi

Sony Ericsson Ortaklığı Sona Erdi
Sony Ericsson Ortaklığı Sona Erdi

Sony 2011 yılının sonlarına doğru; cep telefonu için Ericsson şirketi ile senelerce sürdürdüğü ortaklığı son yıllarda ki başarısızlıklardan dolayı sonlandırmak zorunda kaldı. Bu ortaklığın sona ermesinden sonra Sony, cep telefonu üreten şirketinin adını Sony Mobile yaptı.

sony mobile logo
sony mobile logo

Sony-Ericsson Telefonları Neden Başarısız oldu :

Sony Ericsson cep telefonları Android yazılımına uyum sağlayamadı

  • Fiziksel klavye
  • Ericsson ve Sony şirketinin AR-GE bölümde bulunan mühendislerin, Android yazılımını doğru kullanamaması
  • Yabancı kaynaklardan aldığım bilgiye göre: Mühendisler Android yazılımını sevmiyor ve yetersiz buluyordu
  • Ses ve diğer donanımda yaşanan sorunlar
  • Pahalı ürünler

Aslında Sony, sadece Ericsson ile değil Howard Stringer ile de ilişkisini kesmek istiyordu.


Howard Stringer Gidiyor

Sony-Ericsson‘un son yıllarda ki satışlarının düşüşü ve bu bağlamda şirketin marka değerinin de düşmesi, Howard Stringerin’de2012 yılında CEO luktan istifa etme sebeplerinden biri oldu.

Howard Stringerin SONY CEO’luktan istifa etme sebepleri:

  • 2011 Tohoku depremi
  • Cep telefonu satışlarının düşmesi
  • Samsung ile ortak girişim olan: ” Bravia TV ” girişiminin başarısız olması
  • Bütün bunların sonucu olarak; SONY hisse senedi fiyatlarının çok büyük oranda düşmesi
  • Howard Stringerin SONY şirketin geleneksel yapısına uygun olmayan tavırları nedeniyle eski şirket yöneticileri ile büyük ölçüde fikir ayrılığı yaşaması

Yeni Lider Sony’i Kabustan Çıkardı

2012 yılında Howard Stringer in yerine gelen Kaz Hirai, şirketin marka değerini düşüren cep telefonu departmanını geliştirmeyi hedef aldı. Bu doğrultuda Sony markasının elinde olan tüm teknolojileri cep telefonlarında kullanmaya karar verdi. Yeni CEO Kaz Hirai: oyun dünyasında sıklıkla duyduğumuz tabir olan: ”Tüm tuşlara basmak” aksiyonunu gerçekleştirecekti.

Bu olaya, marka değeri açısından bakmak gerekirse: Bence şirketin başına gelen yeni ceo: Kaz Hirai ilk başta değiştirmesi gereken unsur cep telefonlarının model ismiydi. Xperia model cep telefonları; müşteriye donanım ve yazılım anlamda bir çok sorun çıkarıp, müşteriyi rahatsız etmişti.

Xperia model cep telefonları, müşteriler tarafından tam anlamıyla ”Kara Liste” ye alınmıştı. Müşteriler, Sony markasından ziyade o model ismine karşı bir anti-sempati besliyordu. Bütün bunlar olurken Sony şirket olarak ürünlerinin hatasını kabul etmiyor şikayetlere karşı kulak tıkıyordu.

Şirketin liderliğini alan CEO: Kaz Hirai, Sony Mobile’nin yeni cep telefonlarının: Xperia adında çıkarmaya devam etti. Aynı ismi kullanmak Sony Mobile yi piyasadan bir gol daha yemesine sebep olacaktı. Fakat Xperia ismi bazı müşteriler tarafından sevilmese de şirketin yeni lideri: Kaz Hirai Sony Mobile yi canlandırmak için tüm tuşlara basıyordu.

  • Eşi benzeri olmayan renge sahip ekranlar
  • Daha önce başka telefonda kullanılmamış su ve toz geçirmeyen kasalar
  • Walkman ile gelen kaliteli ve yüksek ses teknolojisi
  • Sektörde ki en büyük MP değerine sahip kameralar

Sony sahip olduğu tüm teknolojileri cep telefonlarında kullanırken müşterilerini memnun ediyor güzel bir deneyim yaşatıyordu. Sony cep telefonları satışları yeni gelen CEO’nun stratejisi sayesinde canlanmış eski günlerine göz kırpmıştı.


Kabus Geri Geldi Ve Kaz Hirai Gitti

Sony’nin yeni strateji ile pazarladığı ve ürettiği telefonlarda ki müşteri memnuniyeti çok uzun sürmedi. Apple, Samsung ve Çin’li telefon markaları Sony den daha ucuz, daha özelliklere sahip cep telefonları üretiyor, herşeyden önce müşteri şikayet ve önerilerini dinliyordu. Aslında bakarsak Sony, rakibi olarak gördüğü: Apple hariç diğer telefon üreticileri ile aynı yazılımı yani Android’i kullanıyordu, fakat aynı etki Sony telefonlarda gözükmüyordu, demek ki maharet asa da değilmiş Sony efendi.

Sony telefonlar neden satmadı ?

Sony Telefonlar 2009 da girdiği kabusa geri dönmüştü, satışlardaki düşüş ve müşteri şikayetleri hat safhaya çıkmıştı. Bu büyük yangını durdurma ya çalışan şirketin CEO su: Kaz Hirai, kaba ve müşterilerin istemediği şekilde olan telefon tasarımları, en önemlisi de geçmiş dönem de olduğu gibi devam eden; telefonun doğru çalışmasını engelleyen yazılım hataları ile bu yangını adeta körüklüyordu.

Sony'nin Şekli Bozuk Telefon Tasarımları
Sony’nin Şekli Bozuk Telefon Tasarımları

Yani tasarımın kabalığından ziyade yukarıda ki fotoğraf ta göreceğiniz gibi mesela: bir üst model olarak tanıtılan telefonun boyutu daha küçük. Sony Mobile bunun gibi tasarımda müşteriye hitap etmeyen bir çok telefon üretti, telefonlarda ki yazılım ve donanım hataları da cabasıydı.

Bütün bu başarısızlıklardan sonra Sony CEO su: Kaz Hirai  2018 yılında görevinden ayrıldı.


Medyacı CEO: Kenichiro Yoshida

Başlıktan da anlaşılacağı gibi 2018 de Kaz Hirai in yerine gelen Sony CEO su: Kenichiro Yoshida, Sony holdinginin medya sektörüne daha çok önem vermesi gerektiğini düşünen ve uygulayan bir patron.

Kenichiro Yoshida, Marvel, Spiderman, Sony Pictures
Kenichiro Yoshida, Marvel, Spiderman, Sony Pictures

Bu bağlamda holdingin liderliğini teslim alan: Kenichiro Yoshida Sony Mobile ‘nin pazarda ki payının büyük çoğunluğunu kaybetmesi nedeniyle markanın bu departmandan daha fazla zarar görmesini engellemek için: Sony cep telefonlarının satış yaptığı ülkelerin çoğundan çekilme kararı aldı, satışların yapılmadığı ülkelerin arasında, bir zamanlar en iyi satış yaptıkları A.B.D. de bulunmakta.

Sony’nin Resmi Olarak Telefon Sattığı Ülkeler Listesi:

  • Japonya
  • Avrupa (TÜRKİYE YOK)
  • Tayvan
  • Hong Kong

Sony Yeniden Telefon Pazarında ki Yerini Alabilir

Anlaşılan o ki Sony’nin liderlik koltuğuna oturan Kenichiro Yoshida: Sony marka telefonları, en çok talep görüp satış yaptığı ülkelere satıp zarara uğrayan bu departmanı canlandırmayı hedef alıyor.

Kenichiro Yoshida şuan satış yaptığı ülkeleri aslında bir deney faresi olarak görüyor, eğer bu ülkeler de ki müşteriler Sony cep telefonlarından yeterince memnun kalırsa, eskiden satış yapılan ülkelere de aşama aşama geçiş yapılacak.

Sony Telefonların Reklamı Sony Filmlerinde Yapılabilir

Başta belirttiğimiz gibi, Kenichiro Yoshida medya sektörüne önem veren bir patron, ve bu alan da mükemmel olmasa da başarısız sayılmaz. Bu doğrultuda yeni patron Sony telefonların reklamını bu filmlerde yapma fırsatını kaçırmaz diye düşünüyorum.

Sony Pictures Universe of Marvel Characters Türkçesi: Sony Pictures Marvel Karakterleri Evreni
Sony Pictures Universe of Marvel Characters Türkçesi: Sony Pictures Marvel Karakterleri Evreni

Sony Pictures Marvel Karakterleri Evreni

Sony Pictures yıllar önce Marvel ile yaptığı anlaşma sonrasında belirli Marvel karakterlerini satın aldı ve filmlerini yapmaya başladı günümüzde vizyona giren bir çok marvel filmi Sony Pictures yapımı. İşte tam burada eski namını kaybetmiş olan: Sony marka cep telefonları devreye giriyor. Sony CEO su: Kenichiro Yoshida, Sony cep telefonlarının marka değerini yükseltmek için Marvel karakterlerini kullanabilir.

Sony markasında ait olan: PlayStation oyun konsoluna özel çıkan : Spider-Man oyunlarıda bu düşünceme destek sayılabilir


Apple Sony İlişkisi: Çırak ustayı yendi

APPLE ‘nin kurucusu olan: ”Steve Jobs’  SONY nin kurucusu olan : ”Akio Morita” ya Hayranlık duyuyordu APPLE bir çok konuda SONY ‘yi ilham ve örnek kaynağı almış, bir çok stratejisini ve teknolojisini SONY den almıştı ancak SONY nin bu kendini beğenmiş tavırları APPLE nin yolunu açtı ve sonuç olarak ” Boynuz Kulağı Geçti ” atasözü APPLE VE SONY ilişkisini özetliyor.

55ea768cf018fbb8f88198bd

2010 ‘lu yıllarda Xperia serisi ile yeni bir akım yaratan şirket o dönemde kimsenin duymadığı teknolojiler getirdi:

  • Mükemmel kaliteye sahip ekranlar
  • Suya ve toza dayanıklı kasalar
  • Muhteşem performans veren müzik/ses sistemi

O dönemde bu tarz yeniliklerin eşi benzeri yoktu fakat bu yenilikler müşterilerinin pek ilgisini çekmiyordu, çünkü o dönemde kullanıcılar açısından bir telefona sadece su geçirmez olduğu için 100-200 Dolar fazladan para vermek pek mantıklı gelmiyordu.


Sony Telefonların Tekrar Piyasaya Dönmesini Sağlayacak Proje: Oyun Telefonları

Sony 2011 yılında Ericsson ile ortak olduğu dönemde ürettiği  Sony Xperia Play adında ki ürünü, müşterilere telefonlar da olduğu gibi bu üründe de iyi bir deneyim sunamamıştı.

Sony Xperia Play
Sony Xperia Play

Aslında 2011 yılına geri dönüp bakarsak bu tip ürünlerin alıcısı çok yoktu ve dolayısıyla satışlar çok azdı, hani cep oyun konsolunu boş verin o dönemler de telefonlar da bile oyun oynayan çok yoktu, 2010 lu yıllarda tam bir oyun konsolu çılgınlığı yaşanıyordu, oyun dünyasında, o dönem oyun konsolları çok satıyordu, tabi ki bu oyun konsolları arasında en iyi marka ise gene bir Sony ürünü olan: Playstation idi.

Fakat şuan mobil dünyasında milyonlarca insan oyun oynuyor ve oyun odaklı ürünlere çok fazla talep de bulunuyor. 2011 yılında üretilen Playstation oyunlarını oynatan  Sony, Xperia Play, adlı cihaz Sony için başarısız bir ürün olarak listede yerini aldı ve bundan dolayı bir daha üretilmeye gerek duyulmadı. Tabi şirketin bu kararı vermesini etkileyen faktörlerden biride: Playstation ürünlerinde ki muhteşem satış başarısı ve çok yüksek müşteri memnuniyetidir, yani Playstation gibi tüm dünyada çılgınca bir şekilde talep görüp şirketin cirosuna büyük katkı veren bir oyun cihazı varken Sony başka bir oyun cihazı üretmeyi düşünmüyor.

 PlayStation Phone
PlayStation Phone

2022 Yılındayız ve artık milyonlarca cep telefonu kullanıcısı oyun oynuyor, oyun odaklı ürünlere oldukça yüksek talep gösteriyor. Bu doğrultuda eğer Sony, Playstation oyunlarını ve Playstation konsolunu harmanlayıp,  kullanıcıya gündelik yaşamda arama yapma fotoğraf çekme yada diğer ihtiyaçlara cevap veren bir cep telefonu üretirse, piyasaya bomba gibi düşüp cep telefonu pazarında ki eski günlerine ulaşabilir.


Sesi Olan Görüntüsü Olmayan Kameralar

Ben 1 yıl boyunca 2 farklı Sony Xperia modeli telefon kullandım  beni ve diğer SONY Telefon kullanıcılarını en çok hayal kırıklığına uğratan özellik kameraydı SONY telefonlarında kullanıcılara kamera konusunda iyi bir deneyim sunamıyordu.

Sony Telefonlar Neden Başarısız Oldu
Sony Telefonlar Neden Başarısız Oldu

 

Garip olan ise APPLE ve bir çok telefon üreticisi 2010 lu yıllarda  SONY den lens ve yazılım satın alıp telefonlarında kullanıyor ve  Kullanıcılarına/Müşterilerine SONY nin Telefonlarından daha iyi bir kamera deneyimi sunuyordu. Şuan 2020 yılında bile SONY Kameraları dünyanın en iyi kameraları arasında, ancak Sony bence Android işletim sistemi yüzünden, uzman olduğu kamera gibi teknolojileri bile telefonlara entegre edemedi.

Bu nokta da Apple yani iPhone çok başarılı yani çok yüksek MP lera sahip kameralar yada yüksek RAM, işlemci hızı gibi bileşenlere sahip olmasa bile IOS yazılımı sayesinde müşterilerine yıllarca süren iyi bir kullanım deneyimi sunuyor.


Sony: Ben En İyisiyim

Sony’nin genel bir şirket anlayışı, vizyonu ve misyonu vardır. Sony kendini  diğer teknolojik ürünler de olduğu gibi cep telefonu ürünlerinde de şu şekilde özetliyor: ” Ben Premier Bir Ürünüm, Ben En İyisiyim”

Bu anlayış ve stratejiyi CEO görevine gelen hiç bir yönetici değiştirmedi/değiştiremedi,  SONY nin telefon piyasasında başarısız olmasının temel nedeni ” Ben en iyisiyim” düşüncesidir. Bu yanlış politika ve stratejiyi izleyen şirket müşterilerinin isteklerini ve şikayetlerini değerlendirmiyordu.

Egolu Sony
Egolu Sony

Müşterilerden gelen olumsuz tepkileri görmezden gelen şirket, mobil dünyasında düşmeye devam ediyordu. Sony 2010 ‘lu yıllarda Xpreia adlı cep telefonlarında kullandığı işletim sistemi olan: Android’in aynısını kullanan: Samsung ve diğer Çinli üreticiler ile değil,  APPLE ile yarış haline girdi fakat bu yarışta çok büyük bir fark vardı.

  • Sony marka telefonların işletim sistemi: Android idi. Sony güzel donanımlara sahip telefonlarını yoran hatta kamera gibi bileşenlerine zarar veren işletim sistemini kullanıyor ve bu işletim sistemini düzeltemiyordu.
  • iPhone marka telefonların yazılımı ise sadece bu telefonlar için geliştirilen, donanımlarını yormayan, az hata ile çalışan IOS adlı işletim sistemini kullanıyordu.

Sony’nin ürettiği telefonlar ile Samsung ve Çin li telefon markaları aynı işletim sistemini kullanıyor ve hemen hemen benzer donanım ve kaliteye sahiptiler, en önemlisi ise Sony in rakibi olan firmalar müşteri şikayetlerine kulak veriyor, müşterilerini önemsiyorlardı.

Fakat Sony marka telefonları satın alan müşteriler, sırf markası Sony olduğu için, toz ve su geçirmez, gibi o dönem için gereksiz ve üretilmesi pahalı olan bileşenler yüzünden 150-200 dolar daha fazla para ödüyordu. İşin en gıcık tarafı ise Sony şirketi fazladan para ödeyen müşterilerin şikayetlerini ve isteklerini duymazdan geliyordu.

Bu durum Sony telefonlarının satışının %80 oranında ser bir şekilde düşmesine neden oldu.

Çünkü Ben Sony'im
Çünkü Ben Sony’im

 

Sony, Xperia Telefonlarını Neden Satamıyor 

Sony Telefonların başarısız olma nedeni:

 

Sony aslında kullanıcılarına iyi teknoloji sunan bir firma ancak cep telefonu dünyasında yanlış zamanda yanlış teknolojiler ve yüksek fiyatlar nedeniyle, piyasada tutunamadı demek doğru olacaktır.

SONY şuan bile  günümüz şartlarına uyumlu olmayan eski bir teknoloji sayılacak ürünle Hala kafasının dikine:” EN İYİSİNİ BEN BİLİRİM” tavırlarında ve müşterilerinin tepkilerini dikkate almıyor.

Umarım SONY Mobile bu hatalarından ders alır ve ilerleyen yıllarda karşımıza iyi cihazlarla çıkar ve piyasada ki yerini tekrar alır, çünkü rekabet biz kullanıcılar için çok önemli rekabet olsun ki bizde ucuz telefon alalım.

SONY nin kullanıcı ve müşteri odaklı değil de kafasının dikine iş yapmasına son yıllarda çıkardığı bir ürünle örnek verelim:


Sony Xperia 10 

B Sony Xperia 10 6

  • Çıkış Yılı: 2019
  • Bu ürünün TÜRKİYE DE SATIŞI YOK ancak Avrupa da ki fiyatı: 300 Dolar yani 2.370 TL
  • Ekran Boyutu: 6.0 İnç
  • Dahili Depolama: 64 GB
  • Ekran Teknolojisi: IPS LCD
  •  Bellek (RAM): 3 GB
  • Batarya Kapasitesi: 2870 mAh
  • Optik Görüntü Sabitleyici: YOK
  • Ekran Yenileme Hızı: 60 Hz
  • İşlemci: Qualcomm Snapdragon 630 ( Bu işlemci 2017 Yılında çıkmış olan bir işlemci yani günümüz şartlarına uygun değil)
  • İşletim Sistemi Versiyonu: Android 9.0 ( Bu işletim sistemi ise 2018 Yılında çıkmış günümüz şartlarına uygun değil )
  • Telefonda suya ve toza dayanıklılık YOK

 


Ancak  ”Yiğidi Öldür Hakkını Ver”  Ata Sözü gereği  SONY nin bu bu yıl eylül ayında çıkardığı güzel bir telefonu da buraya ekliyeyim tabi fiyatı da ürün kadar güzel ve iddialı olmuş:


Sony Xperia 5 II

B Sony Xperia 5 Ii 28

  • Çıkış Yılı: 2020 Eylül
  • Bu ürünün TÜRKİYE DE SATIŞI YOK ancak Avrupa da ki fiyatı: 949 Dolar yani 7.500 TL
  • Ekran Boyutu: 6.1 İnç
  • Ekran Teknolojisi: OLED
  • Ekran Yenileme Hızı: 120 Hz
  • Bellek (RAM): 8 GB
  • Batarya Kapasitesi: 4000 mAh
  • Şarj: USB Type-C
  • Optik Görüntü Sabitleyici: VAR
  • Ekran: 10bit (8 bit+2 bit FRC) Renk Derinliği
  • İŞLEMCİ: Qualcomm Snapdragon 865
  • Dahili Depolama: 128 GB
  • 5G: Var
  • Suya ve Toza Dayanıklılık: VAR
  •  İşletim Sistemi Versiyonu: Android 10 (Q)
  • Ekran Dayanıklılığı: Corning Gorilla Glass 6

Sony Telefonlar Neden Yok

Sony telefonlara ne oldu

Sony neden başarısız oldu ?

Sony telefonları neden satılmıyor ?

Sony artık akıllı telefon üretmeyecek mi

Sony neden telefon üretmiyor ?


Sony neden telefonları hakkında oldukça detaylı ve faydalı bir içerik yazdığımı düşünüyorum, bu içerik hakkında tepki butonlarına tıklayarak değerlendirme yapabilir, yorum yaparak görüşlerinizi belirtebilirsiniz.


Sony Markasının Kuruluş Hikayesi

Tamir Dükkanından Teknoloji Devliğine Terfi

Bu İçeriğe Tepkiniz Nedir?
  • 5
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    eh_i_te_idare_eder
    Eh işte idare eder
  • 3
    muhte_em
    Muhteşem
  • 0
    alk_hakettin
    Alkışı Hakettin
  • 0
    be_enmedim_k_t_i_erik
    Beğenmedim kötü içerik

Saldango.com'u 2020 yılının Nisan ayında kurdum. Saldango.com' da yazdığım ilk makalemden son makaleme kadar; sizleri genel manada bilgiye ulaştırmanın yanı sıra sağlık lı ve bilinçli birer insan olmanızı istiyorum. Zaman zaman kendime has özel içeriklerde üretiyorum. Film incelemesi, film eleştirisi, teknoloji yada kafanızda oluşan '' nedir '' sorusuna cevap bulmak istiyorsanız saldango .com tam size göre bir yer.

Yazarın Profili

Yorumlar (9)

Popüler Yorumlar
  1. Sony telefonlar neden başarısız olduğunu şimdi daha iyi anlıyorum çok haklısınız bilgilendirici yazınız için teşekkürler

  2. 1 Aralık 2020

    anlattıklarınız verdiğiniz bilgiler gayet hoş güzel doğruluk Payı çok fazla dediklerinizi Sonuna kadar katılıyorum böyle haberlerin bilgilerin sürekli gelmesini istiyorum �yi günler

Yapılan Yorumlar
  1. 1 Aralık 2020

    anlattıklarınız verdiğiniz bilgiler gayet hoş güzel doğruluk Payı çok fazla dediklerinizi Sonuna kadar katılıyorum böyle haberlerin bilgilerin sürekli gelmesini istiyorum �yi günler

  2. Sony sevdiğim bir markaydı . Bu yazıyı görünce dikkatimi çekti . Bir nebze aydınlanmış oldum . Bilgilendirme için teşekkürler .

  3. Sony telefonların neden başarısız olduğunu merak ediyorum açıkçası konu hakkındaki yazınızı beğendim emeğinize sağlık teşekkürler

  4. Sony marka telefonum vardı benimde. Dediğiniz gibi zamana ayak uyduramadı. Yazınızı beğenerek okudum👍👍

  5. Sony telefonlar neden başarısız olduğunu şimdi daha iyi anlıyorum çok haklısınız bilgilendirici yazınız için teşekkürler

  6. Sony telefonlar başarısız olması kötü olmuş yaa

  7. Bencede sizin dediginiz yüzünden başarısız oldular güzel bir yazı olmuş yaa

  8. 1 Aralık 2020

    Sony telefonların neden başarısız olduğu ile ilgili olarak son derece bilgi verici ve açıklayıcı bir yazı olmuş diyebilirim. Çok teşekkürler.

  9. Sony nin telefonlarını seviyordum ama
    ben genelde taksit ile Operatörler üzerinden faturaya ek olarak telefon aldığımdan sony i almamıştım evet dediğiniz gibi teleron satışında operatörler önemli.