1. Anasayfa
  2. Teknoloji
Trendlerdeki Yazı

Google Bard Nedir? ChatGPT’nin Rakibi Yapay Zeka

Google'nin ürettiği Bard, yapay zeka piyasasına bomba gibi düştü. Peki nedir bu ChatGPT 'nin rakibi, Bard? Gardını al ChatGPT, Bard Geldi!

Google Bard Nedir? ChatGPT’nin Rakibi Yapay Zeka
Google Bard Nedir

Gün geçmiyor ki piyasada yeni bir yapay zeka çıkış yapmasın 🙂 🙂 Evet son güncellemeleri ile beraber toparlanmış halde kullanıcıların deneyimine sunulan Google’nin geliştirdiği: Bard adlı yapay zeka programının ne olduğunu nasıl çalıştığını gelin hep beraber inceleyelim.


Google Bard Nedir?

Google AI, 18 Mayıs 2023‘te Bard’ın piyasaya sürüldüğünü duyurdu. Bar.d, büyük bir metin ve kod veri kümesi üzerinde eğitilmiş bir büyük dil modeli (LLM) sohbet robotudur. Metin üretebilir, dilleri çevirebilir, farklı türden yaratıcı içerikler yazabilir ve sorularınızı bilgilendirici bir şekilde yanıtlayabilir.

Bard, Ilya Sutskever liderliğindeki Google AI‘daki mühendisler ve bilim adamlarından oluşan bir ekip tarafından oluşturuldu. Sutskever, yapay zeka alanında önde gelen bir uzmandır ve Google Brain projesi de dahil olmak üzere başka birçok yapay zeka sisteminin geliştirilmesinde yer almıştır.

Bard hala geliştirme aşamasındadır, ancak aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok türde görevi yerine getirmeyi öğrenmiştir:

  • Talimatları takip etmek ve istekleri düşünceli bir şekilde tamamlamak
  • Bilgisini, açık uçlu, zorlayıcı veya garip olsalar bile sorularınızı kapsamlı ve bilgilendirici bir şekilde yanıtlamak için kullanmak
  • Şiirler, kodlar, senaryolar, müzik parçaları, e-posta, mektuplar vb. gibi metin içeriğinin farklı yaratıcı metin biçimlerinin oluşturulması.

Google Bard Nedir Ve Nasıl Çalışır?

Google Bard Nasıl Çalışır?

Google Bard, Google AI tarafından geliştirilmiş bir büyük dil modeli (LLM) sohbet robotudur. Devasa bir metin ve kod veri kümesi üzerinde eğitilmiştir ve metin oluşturabilir, dilleri çevirebilir, farklı yaratıcı içerik türleri yazabilir ve sorularınızı bilgilendirici bir şekilde yanıtlayabilir.

Bard , isteklerinizin anlamını anlamak ve alakalı ve yararlı yanıtlar oluşturmak için doğal dil işleme (NLP) adı verilen bir teknik kullanarak çalışır . NLP, bilgisayarlar ve insan (doğal) dilleri arasındaki etkileşimi ele alan bir bilgisayar bilimi alanıdır.

Google Bard Nasıl Çalışır
Google Bard Nasıl Çalışır

Bard, büyük bir metin ve kod veri kümesi üzerinde eğitilmiştir. Bu veri kümesi kitapları, makaleleri, kodları ve diğer metin biçimlerini içerir. Bar.d bu veri setini kelimelerin ve deyimlerin anlamlarını, sözcükler ve deyimler arasındaki ilişkileri ve etkili bir şekilde iletişim kurmak için dilin nasıl kullanılacağını öğrenmek için kullanır.

Bard ile etkileşime geçtiğinizde, isteklerinizi anlamak ve yanıtlar oluşturmak için dil bilgisini kullanır. Örneğin, Bard’dan “bana aşk hakkında bir şiir yazmasını” isterseniz, dil bilgisini isteğinizle ilgili bir şiir oluşturmak için kullanacaktır.

Bard hala geliştirme aşamasındadır, ancak çeşitli görevler için kullanılabilecek güçlü bir araçtır. Yaratıcı içerik oluşturmak, soruları yanıtlamak ve dilleri çevirmek için kullanılabilir.


Bardı Hangi Amaçlar İçin Kullanılabilir

  • Yazma: Bard, şiirler, kodlar, senaryolar, müzik parçaları, e-posta, mektuplar vb. gibi farklı türden yaratıcı içerikler yazmak için kullanılabilir.
  • Araştırma: Bard, web’den bilgi bularak ve özetleyerek konuları araştırmak için kullanılabilir.
  • Eğitim: Bard, öğrencilere açıklamalar ve örnekler vererek öğretmek için kullanılabilir.
  • Eğlence: Bard, hikayeler anlatmak, oyun oynamak ve diğer eğlence biçimlerini yaratmak için kullanılabilir.

Bard, bilgisayarlarla etkileşim şeklimizde devrim yaratma potansiyeline sahip güçlü bir araçtır. Hâlâ geliştirme aşamasındadır, ancak çeşitli kişiler tarafından çeşitli görevler için şimdiden kullanılmaktadır. Bar.d gelişmeye devam ettikçe daha da güçlü ve çok yönlü hale gelecek.


Google Bard, Hangi Yıla Kadar Verileri İşliyor?

Bard, 2023 ve sonrası için verileri işliyor yani güncel veriler bu bağlamda Bar.d, gerçek zamanlı olarak dünyadan sürekli güncellenen bilgileri içeren büyük bir metin ve kod veri kümesi üzerinde eğitilmiş yapay zekadır. Bard’ın 2023’te meydana gelen olaylar da dahil olmak üzere çok çeşitli konularda güncel bilgiler sağlayabilir.

Ancak, bu yapay zeka programı mükemmel değildir. Google Aı nın yıllardır uğraştığı bu yapay zeka programı henüz piyasaya yeni çıktı ve illa ki Bug (Hata) ları meydana çıkacak. Siz gene de bu yapay zekayı kullanırken verdiği bilgileri kontrol edin.


Bard, Hangi Dilleri Anlayıp Konuşabiliyor?

Google Bard şu anda 3 dili desteklemektedir: İngilizce, Japonca ve Korece. Google Bard, hala geliştirme aşamasındadır ve gelecekte daha fazla dili desteklemesi olasıdır. Google bard, 2023.06.07 tarihinde daha sağlıklı sonuçlar vermesi için Google Aı ekibi tarafından güncellendi. Bu yapay zekaya’a desteklemediği bir dilde bir soru sorulduğunda, soruyu desteklediği bir dile çevirmeye çalışacak ve ardından soruyu o dilde yanıtlayacaktır.

Ancak, Bard’ın çeviri yeteneklerinin mükemmel olmadığını not etmek önemlidir. Çevirinin yanlış veya eksik olması mümkündür. Çevirinin doğruluğu konusunda endişeleriniz varsa, her zaman bu yapay zekaya ‘dan soruyu orijinal dilinize çevirmesini isteyebilirsiniz.


Bard, Hangi Yazılım Dili İle Oluşturuldu?

Bard belirli bir yazılım dili ile yaratılmadı. Bunun yerine, bu yapay zeka programı, bir bilgisayara büyük miktarda veri beslemeyi ve bilgisayarın verilerden öğrenmesine izin vermeyi içeren Makine Öğrenimi adı verilen bir süreç kullanılarak yaratıldı .Bu yapay zeka programının durumunda, yaratıcıları onu büyük bir metin ve kod veri kümesiyle besledi ve Bard metin oluşturmayı, dilleri çevirmeyi, farklı yaratıcı içerik türleri yazmayı ve sorularınızı bilgilendirici bir şekilde yanıtlamayı öğrendi.

Makine Öğrenimi, çok çeşitli görevleri gerçekleştirebilen yapay zeka programları oluşturmak için kullanılabilecek güçlü bir araçtır. Hızla büyüyen bir alandır ve her zaman yeni ilerlemeler kaydedilmektedir.

Bard’a güç sağlayan makine öğrenimi modelini oluşturmak için kullanılan yazılım diline TensorFlow adı verilir . TensorFlow, veri akış grafiklerini kullanan sayısal hesaplama için açık kaynaklı bir yazılım kitaplığıdır. Makine öğrenimi, veri bilimi ve yapay zeka uygulamaları için kullanılır.

TensorFlow, karmaşık makine öğrenimi modelleri oluşturmak için kullanılabilecek güçlü bir araçtır. Kullanımı kolaydır ve geniş bir kullanıcı ve geliştirici topluluğuna sahiptir.

Bu yapay zekanın yaratıcıları, onu besledikleri devasa metin ve kod veri kümesinden öğrenebilen bir makine öğrenimi modeli oluşturmak için TensorFlow’u kullandı. Bu yapay zekanın metin oluşturma, dilleri çevirme, farklı yaratıcı içerik türleri yazma ve sorularınızı bilgilendirici bir şekilde yanıtlama becerisini geliştirmesine olanak sağladı.

TensorFlow, makine öğrenimi modelleri oluşturmak için kullanılabilecek birçok yazılım dilinden yalnızca biridir. Diğer popüler diller arasında PyTorch , Scikit-learn ve Apache Spark bulunur .

Yazılım dili seçimi, makine öğrenimi projesinin özel ihtiyaçlarına bağlıdır. Örneğin, PyTorch derin öğrenme projeleri için iyi bir seçimken, Scikit-learn geleneksel makine öğrenimi projeleri için iyi bir seçimdir.

 


2023 Yılında Yapay Zeka Moda Haline Geldi

2022’ye kıyasla 2023’te yapay zeka yazılımlarının sayısı %20 arttı. Bu artış, aşağıdaki nedenlerden dolayı gerçekleşmiş olabilir:

    • Artan veri kullanılabilirliği ve bilgi işlem gücü.
    • İşletmelerden ve tüketicilerden yapay zeka destekli çözümlere yönelik artan talep.
    • Yapay zeka yazılımı geliştiren yeni başlayanların ve kurulu şirketlerin sayısındaki artış.

2023 Yılında Piyasaya Çıkan Yapay Zeka Programları

  • Google Bard: Bu, Google AI tarafından geliştirilen büyük bir dil modeli sohbet robotudur. Metin üretebilir, dilleri çevirebilir, farklı türden yaratıcı içerikler yazabilir ve sorularınızı bilgilendirici bir şekilde yanıtlayabilir.
  • Microsoft XiaoIce: Bu, Microsoft tarafından geliştirilen bir sohbet robotudur. İnsanlarla sohbet edebilir ve bilgi ve yardım sağlayabilir.
  • Amazon Lex: Bu, işletmelerin sohbet botları oluşturmasına olanak tanıyan, sohbete dayalı bir yapay zeka hizmetidir. Lex, müşteri hizmetleri, satış ve diğer uygulamalar için sohbet botları oluşturmak için kullanılabilir.
  • IBM Watson Assistant: Bu, işletmelerin sohbet botları oluşturmasına olanak tanıyan, sohbete dayalı bir yapay zeka platformudur. Watson Assistant, müşteri hizmetleri, satış ve diğer uygulamalar için sohbet robotları oluşturmak üzere kullanılabilir.
  • SAP Conversational AI: Bu, işletmelerin sohbet botları oluşturmasına olanak tanıyan, sohbete dayalı bir AI platformudur. Konuşmaya Dayalı Yapay Zeka, müşteri hizmetleri, satış ve diğer uygulamalar için sohbet robotları oluşturmak için kullanılabilir.

Bunlar 2023 yılında piyasaya sürülen birçok yapay zeka programından sadece birkaçı. Yapay zeka hızla büyüyen bir alan ve sürekli yeni programlar yayınlanıyor.

Yapay zeka yazılımlarında ki artışın önümüzdeki yıllarda da devam etmesi bekleniyor. 2023’te daha fazla yapay zeka yazılımlarının piyasaya sürülmesinin nedenlerinden bazıları şunlardır:

  • Verilerin kullanılabilirliği ve bilgi işlem gücü arttı. Bu, AI modellerinin daha büyük ve daha karmaşık veri kümeleri üzerinde eğitilmesini mümkün kıldı ve bu da performansın artmasına neden oldu.
  • Yapay zeka destekli çözümlere olan talep arttı. İşletmeler ve tüketiciler, görevleri otomatikleştirmek, karar vermeyi iyileştirmek ve içgörüler elde etmek için giderek daha fazla yapay zeka çözümü arıyor.
  • Yapay zeka yazılımı geliştiren yeni başlayanların ve yerleşik şirketlerin sayısı arttı. Bu, daha yenilikçi yapay zeka yazılımının piyasaya sürülmesine yol açan daha rekabetçi bir pazar yarattı.

AI yazılım sürümlerindeki artış, AI alanı için olumlu bir gelişmedir. Yapay zekanın daha yaygın hale geldiğini ve yapay zeka destekli çözümlere yönelik artan bir talep olduğunu gösteriyor. Yapay zeka olgunlaşmaya ve daha geniş çapta benimsenmeye devam ettikçe bu eğilimin önümüzdeki yıllarda da devam etmesi bekleniyor.


Saldango olarak hem Google’nin geliştirdiği: Bard‘ı hem de ChatGPT yi kullandım ve bu kullanıcı deneyimim sonucunda, Bard’ın daha iyi bir yapay zeka olduğuna kanaat getirdim. Bard‘ın ChatGPT ye göre avantajları şunlardır:

  • Bard Ücretsiz

Google Bardın kullanımını tamamen ücretsiz yapmış. ChatGPT nin ücretsiz versiyonu var fakat çok yavaş. Ayrıca ChatGPT Plus yani ücretli versiyon barda göre yavaş çalışıyor ve hatalı işlemler yapabiliyor.

  • ChatGPT‘de Güncel Bilgiler Yok

ChatGPT‘nin bütün bildikleri 2021 yılına kadar sonrası yok. Fakat Google’in geliştirdiği yapay zeka: Bard‘ın size sunacağı bilgiler güncel yani bugün İstanbul’da hava kaç derece olacak derseniz doğru bilgi alırsınız.

  • Bard ile Sesli Konuşun

Erkan, enaktarlar koltugun altinda kalik beni ara…

Bard, kullanıcılarına sesli iletişim seçeneği sunuyor. Klavyeden yazmaya üşenirseniz eğer mikrofondan konuşarak Bard‘a sorular sorabilirsiniz. ChatGpt de böyle bir özellik yok.

Bard ile ChatGPT Karşılaştırması
Bard ile ChatGPT Karşılaştırması
  • Bard Taslak Cevaplar Oluşturuyor

Bard, sizin sorularınıza cevap verirken 3 farklı taslak cevap sunar. İlk cevaptan memnun kalmadıysanız diğer 3 taslaktan birini kullanabilirsiniz.

  • Arama Motoruna Yönlendirme

Bazı sorgularda Bard, sizi Google arama motoruna yönlendirip farklı kaynaklara bakmanızı önerir. ChatGPT bunu yapmıyor.

  • Bard Hayatınıza Dair Planlar Yapıyor

Bard, tatil, seyahat, yada ilerleyen zamanlarda yapacağınız herhangi bir şey hakkında plan yapar. Bu özellik ChatGPT de var fakat ChatGPT nin sahip olduğu bilgiler 2021 yılını kapsayan şeyler olduğu için, ChatGPT sağlıklı ve doğru planlar yapamaz.

  • Paylaşım Seçenekleri (Dışa Aktarımlar)

Bard, cevapladığı soruları kolay bir şekilde dışa aktarmanıza olanak sağlıyor.

Google Bard Dışa Aktarım
Google Bard Dışa Aktarım

Bir başka dışa aktarım özelliği de: tablo şeklinde verilen cevapları Google E-Tablolara bir kaç saniye içinde aktarabiliyor ve orada düzenleyebiliyorsunuz. Bu ve buna benzer seçenekler ChatGPT de yok.


Almanya‘da Üretilmiş Yapay Zeka Programları:

  • DeepL , Linguee adlı bir Alman şirketi tarafından geliştirilen bir nöral makine çevirisi hizmetidir. DeepL, doğruluğu ve akıcılığıyla bilinir ve karmaşık metinleri kolaylıkla çevirme becerisi kullanıcılar tarafından takdir görüyor.
  • Fraunhofer IAIS, bir Alman araştırma kuruluşu olan Fraunhofer-Gesellschaft’ın bir parçası olan bir araştırma enstitüsüdür. Fraunhofer IAIS, yapay zeka konusundaki çalışmalarıyla tanınmaktadır ve sağlık, finans ve imalat da dahil olmak üzere çeşitli sektörlerde kullanılan bir dizi yapay zeka programı geliştirmiştir.
Alman Yapay Zeka Programları (german ai)
Alman Yapay Zeka Programları (german ai)
  • SAP Conversational AI, Alman yazılım şirketi SAP tarafından geliştirilen bir chatbot platformudur. SAP Conversational AI, işletmeler tarafından müşteriler ve çalışanlarla etkileşim kurabilen sohbet robotları oluşturmak için kullanılır.
  • AIDA , Alman araştırma enstitüsü Alman Yapay Zeka Araştırma Merkezi (DFKI) tarafından geliştirilen doğal bir dil işleme sistemidir. AIDA, soru yanıtlama, özetleme ve çeviri dahil olmak üzere çeşitli görevler için kullanılır.
  • KIT Scout, Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü (KIT) tarafından geliştirilmiş bir AI programıdır. KIT Scout, öğrencilerin yapay zeka hakkında bilgi edinmelerine yardımcı olmak için kullanılır.

 


 

Dünyada Üretilmiş 35 Yapay Zeka Programı:

AI Programı Kuruluş Yılı Tanım
DeepMind AlphaFold 2010 Proteinlerin yapısını benzeri görülmemiş bir doğrulukla tahmin edebilen bir protein katlama programı.
DeepMind AlphaGo 2015 2016’da bir dünya şampiyonunu yenen Go-playing AI.
OpenAI Five 2015 2019’da profesyonel oyunculardan oluşan bir takımı mağlup eden yapay zeka oynayan bir Dota 2.
Google AI’s LaMDA 2021 Metin oluşturabilen, dilleri çevirebilen ve sorularınızı bilgilendirici bir şekilde yanıtlayabilen bir dil modeli.
Microsoft XiaoIce 2014 600 milyondan fazla kullanıcısı olan bir sosyal sohbet robotu.
Amazon Lex 2016 İşletmelerin müşterileri için konuşma arabirimleri oluşturmasına olanak tanıyan bir sohbet robotu geliştirme platformu.
IBM Watson Assistant 2017 İşletmelerin müşteri hizmetleri görevlerini otomatikleştirmesine yardımcı olan bir chatbot platformu.
SAP Conversational AI 2018 İşletmelerin müşteri hizmetleri görevlerini otomatikleştirmesine yardımcı olan bir chatbot platformu.
DeepL 2017 Doğruluğu ve akıcılığıyla tanınan bir nöral makine çevirisi hizmeti.
Fraunhofer IAIS 1998 Yapay zeka konusunda uzmanlaşmış bir araştırma enstitüsü.
KIT Scout 2018 Öğrencilerin yapay zeka hakkında bilgi edinmelerine yardımcı olan bir AI programı.
AİDA 2003 Soru yanıtlama, özetleme ve çeviri dahil olmak üzere çeşitli görevler için kullanılan doğal bir dil işleme sistemi.
CALO 2003 Doğal dili anlayabilen ve kullanıcılar için görevleri tamamlayabilen kişisel bir asistan geliştirmeyi amaçlayan iptal edilmiş bir proje.
DARPA’s Challeng.Net 2000 Bir Jeopardy oyununda insanları yenebilecek bir sistem geliştirmeyi amaçlayan iptal edilmiş bir proje.
IBM’s Deep Blue 1996 1997’de dünya şampiyonu Garry Kasparov’u yenen satranç oynayan bir bilgisayar.
NASA’s Deep Space 1 1998 Bir kuyrukluyıldızı keşfetmek için uçuş manevrasını ilk kullanan robotik uzay aracı.
Microsoft’s Encarta 1993 2009 yılında durdurulan bir ansiklopedi.
Wolfram Alpha 2009 Soruları bilgilendirici bir şekilde yanıtlayabilen hesaplamalı bir bilgi motoru.
Siri 2011 Apple cihazlarında kullanılabilen bir sanal asistan.
Alexa 2014 Amazon cihazlarında kullanılabilen bir sanal asistan.
Google Assistant 2016 Google cihazlarında kullanılabilen bir sanal asistan.
Bixby 2017 Samsung cihazlarında bulunan bir sanal asistan.
Line’s Clova 2017 Line cihazlarında kullanılabilen bir sanal asistan.
Baidu’s DuerOS 2016 Baidu cihazlarında bulunan bir sanal asistan.
Alibaba’s AliMe 2017 Alibaba cihazlarında bulunan bir sanal asistan.
Tencent’s Xiaowei 2017 Tencent cihazlarında kullanılabilen bir sanal asistan.
Amazon’s Polly 2017 İnsan benzeri sesler üretebilen bir metinden konuşmaya hizmeti.
Google Cloud’s Text-to-Speech 2017 İnsan benzeri sesler üretebilen bir metinden konuşmaya hizmeti.
Microsoft’s Azure Text-to-Speech 2016 İnsan benzeri sesler üretebilen bir metinden konuşmaya hizmeti.
IBM’s Watson Speech to Text 2013 İnsan konuşmasını metne dönüştürebilen bir konuşmadan metne hizmet.
Baidu’s iFlytek 2004 İnsan konuşmasını metne dönüştürebilen bir konuşmadan metne hizmet.
Alibaba’s AliSpeech 2011 İnsan konuşmasını metne dönüştürebilen bir konuşmadan metne hizmet.
Tencent’s TSpeech 2015 İnsan konuşmasını metne dönüştürebilen bir konuşmadan metne hizmet.
Amazon’s Rekognition 2016 Nesneleri tanımlayabilen bir bilgisayarla görme hizmeti

Bar.d ve Diğer Yapay Zekalar hakkında oldukça detaylı ve faydalı bir içerik yazdığımı düşünüyorum, bu içerik hakkında tepki butonlarına tıklayarak değerlendirme yapabilir, yorum yaparak görüşlerinizi belirtebilirsiniz.

Bu İçeriğe Tepkiniz Nedir?
  • 1
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    eh_i_te_idare_eder
    Eh işte idare eder
  • 1
    muhte_em
    Muhteşem
  • 0
    alk_hakettin
    Alkışı Hakettin
  • 0
    be_enmedim_k_t_i_erik
    Beğenmedim kötü içerik

Saldango.com'u 2020 yılının Nisan ayında kurdum. Saldango.com' da yazdığım ilk makalemden son makaleme kadar; sizleri genel manada bilgiye ulaştırmanın yanı sıra sağlık lı ve bilinçli birer insan olmanızı istiyorum. Zaman zaman kendime has özel içeriklerde üretiyorum. Film incelemesi, film eleştirisi, teknoloji yada kafanızda oluşan '' nedir '' sorusuna cevap bulmak istiyorsanız saldango .com tam size göre bir yer.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (1)

  1. 20 Haziran 2023

    Gerçekten çok etkileyici bir makale olmuş.Admine teşekkür ederim.