1. Anasayfa
  2. Hayata Dair Her Şey
Trendlerdeki Yazı

Marka İsmi Nasıl Seçilir

Bu İçerik de Marka Hakkında Bir Makale Yazdım

Marka İsmi Nasıl Seçilir
Marka İsmi Nasıl Seçilir

Marka İsmi Nasıl Seçilir?

Marka isimleri şirketlerin verdikleri hizmet veya sattıkları ürünle bütünlük sağlar. Tescilli olan isimler ürün satışlarında koyulan hedeflerin gerçekleşmesinde de etkilidir. Başarılı bir markanın ismine benzeyen bir tasarım kopya algısı yaratacağı için müşteriler tarafından pek hoş karşılanmaz ve beklenen etki olumsuz olabilir.

Pexels Pixabay 164645

Sözlükte yer alan, hemen hemen tüm dillerdeki isim ya da kelime grupları marka olabilir. Tescil edilerek sahiplenmiş olan bu isimler etkileyici özellikleriyle dikkatleri çeker. Kullanılan markalar üzerinden yeni bir ürün ya da hizmet seçeneği geliştirilemeyeceği için yeni isimlerin yaratılması zorunludur. Bu aşamada belli kurallara uymak yakalanacak başarı üzerinde olumlu veya olumsuz katkılar sağlar.


Marka Adı Bulma Aşamasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Son derece ciddiye alınması gereken bu süreç, aslında yeni doğan bir bebeğe isim seçmek kadar değerlidir. Bulunacak marka adının şirketle birlikte sonsuza dek yaşaması gerekir. Marka ismi bununla da kalmamalı ve imaja da katma değer sağlamalıdır.

Pexels Karolina Grabowska 4466076

  • Marka adı ararken marka stratejisine bağlı kalınmalı ve her şeyin yaratıcılık demek olmadığına dikkat edilmelidir.
  • Ciddi bir araştırma ve planlama süreci gerektiren marka adı bulmadan önce markayı iyi tanımak ve tanımlamak gerekir.

Marka ne yapar, özellikleri nelerdir ve kimliği nasıl oluşturulmalıdır sorularına verilecek doğru ve yeterli cevaplar derinlemesine bir pazar analizi gerektirir.

Bu aşamadan önce; rakipler anlaşılmalı ve analiz edilmeli, rakiplerin pozisyonları doğru tespit edilmelidir. Aynı sektördeki markaların isimleri incelenerek çalışmalar başlatılabilir.


Marka Adı Marka Stratejisiyle Uyumlu ve Destekleyici Olmalıdır

Yaratıcı çalışmalara başlamadan önce, markanın stratejisini en iyi yansıtan anahtar kelimeler ve temalar belirlenmelidir. Marka adı yaratılması aşamasında anahtar kelimelerden yardım alınır. Anlamsal açıdan bakıldığında; marka adının yansıtması veya uzak durması gereken yanları belirlemeli ve şekilsel olarak sınırlarının çizilmesi gerekmektedir. Her harfin belli bir karakteri vardır.

  • D gücün simgesiyken
  • M samimiyet ifadesidir.

Marka adı belirleme aşamasında sadece baş harf değil, tüm harflerin birleşimi bir karakter bütünlüğüne götürür. Ne arandığının işin başından itibaren bilinmesi ve marka ismi için gerekli çalışmalara gereken zamanın ayrılması son derece önemlidir. Marka adı bulmak, tasarlamak ve yaratmak çok ciddi bir iştir.

Pexels Jordan Hyde 1032110


Başarılı Markaların Sırrı Nedir?

Adidas markasının isim babası kurucusu Adolf Dassler’dir. Adı kısaltma olarak “Adi” olarak bilinen kişi ayakkabı sektörüne girerken adının kısaltmasını ve soyadının ilk harflerini kullanmaya karar vermiş ve ortaya bugün dünyanın en bilinen markaları arasında yer alan Adidas ismi çıkmıştır.


Nike için Yunan mitolojisinde önemli bir yer tutan Zafer Tanrıçasından esinlenmiştir. Logonun uçan bir karaktere benzemesinin nedeni de budur.


Dünyanın en güçlü markalarından birisi belki de ilki olan Coca Cola için “Coca” yaprakları ve “Kola” fındıkları ilham kaynağı yaratmıştır. Şirketim kurucusu John Pemberton K harfi yerine C harfini tercih edince ortaya Coca Cola markası çıkmıştır.


Dünyanın en büyük kahve zinciri olarak bilinen Starbucks ismini dünya edebiyat klasiği olarak bilinen Herman Melville tarafından yazılmış Moby-Dick adlı eserdeki kahraman Starbuck’tan almıştır.


Dünyanın en başarılı otomobil şirketi olan Volkswagen Almancada “Halkın Arabası” anlamına gelir. Bu şirketin kurulması ve adı için Hitler’in bizzat devreye girdiği bilinir.


Amazon’un kurucu ortağı olan Jeff Bezos, şirkete isim ararken özellikle A harfine odaklanmıştır. Şirketin alfabetik listeyle en başta olmasını isteyen Bezos, Güney Amerika’da yer alan ve dünyanın en uzun nehri olan Amazon’dan esinlenerek dünyanın en büyük firmasını kurma hedefini gerçeğe dönüştürdü.

Bu İçeriğe Tepkiniz Nedir?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    eh_i_te_idare_eder
    Eh işte idare eder
  • 0
    muhte_em
    Muhteşem
  • 0
    alk_hakettin
    Alkışı Hakettin
  • 0
    be_enmedim_k_t_i_erik
    Beğenmedim kötü içerik

Saldango.com'u 2020 yılının Nisan ayında kurdum. Saldango.com' da yazdığım ilk makalemden son makaleme kadar; sizleri genel manada bilgiye ulaştırmanın yanı sıra sağlık lı ve bilinçli birer insan olmanızı istiyorum. Zaman zaman kendime has özel içeriklerde üretiyorum. Film incelemesi, film eleştirisi, teknoloji yada kafanızda oluşan '' nedir '' sorusuna cevap bulmak istiyorsanız saldango .com tam size göre bir yer.

Yazarın Profili