1. Anasayfa
  2. Sağlık
Trendlerdeki Yazı

Çocukluk Travmaları Nedir

Başkası için çok önemsiz bir olay bir başkası için önem teşkil edebilir. Herkesin aynı olaya bakıp farklı yorumlaması oldukça tabiidir. Dolayısıyla, çocukluk travmaları kıyas götürmez.

Çocukluk Travmaları Nedir
Çocukluk travmaları üzerine

Çocukluk Travmaları

Çocuk sağlığında en önemli faktörlerin başında psikoloji gelir. Bir çocuğun sağlık lı bir şekilde büyümesi  için psikoloji ‘nin de iyi olması gerekir. Yetişkinlikte yanlış seçimler yapan ya da stresli hayat geçiren insanların bu yaşam tarzları çocukluğa dayanan travmalar yüzündendir. Bu insanların %80’e yakını travmalarından kurtulamazken sadece %20’si çocuklukta yaşadıkları talihsiz olayların üstesinden gelebilmektedir.

mental disorders depression flat icons collection

Bugün yaşadığımız hayat, seçimlerimiz, tercihlerimiz ve hatta algılarımızın temeli çocukluğumuza dayanır. Bugün yaşadığımız birçok korkunun, fobinin veya baskının temeli çocukluğumuzda yaşadığımız ve hatta bazen farkında bile olmadığımız travmalarımıza dayanabilir.

Çocukluk Çağı Travmaları Nedir? Nasıl Oluşur?

human 753172 1280

Psikologların veya psikiyatristlerin seanslarına katılan herkesin şahit olduğu öncelikli ifade çocukluğa inmek olur. Çocukluğumuz bu günkü alışkanlıklarımızın ve davranışlarımızın adeta gizli kutusudur. Bu kutuyu açmak ve ortaya dökmek şimdiki davranışlarımızın anlamlandırılmasına yardımcı olur. Çocukluk travmaları kolay atlatılabilir cinsten travmalar değildir. Çocuk yaşlarda daha yüksek olan öğrenme ve algı açıklığının adeta bir geri dönütüdür.

Çocuklar hızlı öğrenir, yorumlar ve algılarlar. Çocukken yaşadığımız kötü olayları öğrenme hızımız da bununla doğru orantılıdır. Sevilmeyen, dışlanan, aileden soyutlanan bireylerin ilerleyen yaşlarda da toplumdan, iş ortamından, sosyal yaşamdan dışlandığını görmek oldukça olağandır. Küçükken sevilmeyen çocuklar, sevgiyi kendilerine bir hak olarak görmezler. Ne sevebilir ne de sevilmeye izin verirler.

kidnapping 5923532 1280

Çocuk yaşlarda taciz ve tecavüzle yüzleşen çocuklar karşı cinse ömür boyu bir kin ve nefret besleme eğilimindedir. Bu yüzden karşı cinsle ikili ilişkilerinde daima sorunlar yaşarlar. Anne veya babasına güvenmekte güçlük yaşayan çocuklar da büyüdüklerinde insanlara güvensiz ve inançsız olabilirler. Bu gibi örnekler çoğaltılmaya müsaitken bu durumların tam zıddı da mümkündür. Güvensiz ortamda yetişen çocuklar, hayatlarını güven bulmak için dışlanan çocuklarda kendilerini topluma kabul ettirebilmek için hayatlarını adayabilirler. Bu durumun farkında olan fakat çözüm bulamayan bireyler olduğu kadar sorunlarının farkına varmayan bireyler olduğu da görülmektedir.

Küçükken Yaşanan Travmalar Nasıl Geçer?

woman 6271032 1280

Geçmiş zaman travmalarının düzeltilme olanağı vardır. Bireyler öncelikle tedaviye açık ve istekli olmalıdır. Farkındalık bilinci bu isteği arttırır. Kişi kendi başına bu sorunlarını çözebilme gücüne sahip olabilir veya olmayabilir. Bu tür durumlarda bir psikolog ve psikiyatrla çalışmak oldukça doğru bir tercih olacaktır. İş, aşk, ev, arkadaşlık ve toplumsal yaşamda bu travmanın etkileri fazlaca hissediliyorsa, bu durum oldukça derin ve çözülmesi gereken travma olduğunun habercisidir.

Çocukluk travması olan bireyler çoğu zaman anlaşılmamaktan ve yargılanmaktan korktukları için tedaviyi reddederler. Çevredeki insanların bu konuda anlayışı ve desteği, bu bireyler için oldukça değerlidir. Bunun yanı sıra travmatik bireyler her zaman çevreden beklenen desteği bulamayabilirler. Herkesin hayata bakış açısı ve hayatı algılama biçimi birbirinden farklıdır.

Başkası için çok önemsiz bir olay bir başkası için önem teşkil edebilir. Herkesin aynı olaya bakıp farklı yorumlaması oldukça tabiidir. Dolayısıyla, çocukluk travmaları kıyas götürmez. Bu konu hakkında bilinçsiz insanlara travmaların açılması veya anlatılması bu kıyas ortamını ve anlaşmazlığı arttıracağından, uzman bir kişiden destek almak çok daha doğru bir seçimdir. Konuşmak ve anlatmanın insanları rahatlattığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Fakat ne anlattığınız kadar ne duyacağınız da çok önemlidir. Alanında uzman kişilere danışarak ve doğru yönlendirmeler alarak çocukluk travmaların aşılması mümkündür.

Sağlıklı bir birey olmak için öncelikle psikolojik olarak olabildiğince iyi bir çocukluk geçirmemiz gerekiyor, sağlığın temel taşlarından biri psikoloji ye dayanır.

Bu İçeriğe Tepkiniz Nedir?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    eh_i_te_idare_eder
    Eh işte idare eder
  • 0
    muhte_em
    Muhteşem
  • 0
    alk_hakettin
    Alkışı Hakettin
  • 0
    be_enmedim_k_t_i_erik
    Beğenmedim kötü içerik

Saldango.com'u 2020 yılının Nisan ayında kurdum. Saldango.com' da yazdığım ilk makalemden son makaleme kadar; sizleri genel manada bilgiye ulaştırmanın yanı sıra sağlık lı ve bilinçli birer insan olmanızı istiyorum. Zaman zaman kendime has özel içeriklerde üretiyorum. Film incelemesi, film eleştirisi, teknoloji yada kafanızda oluşan '' nedir '' sorusuna cevap bulmak istiyorsanız saldango .com tam size göre bir yer.

Yazarın Profili